Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντίο BMI, καλημέρα BRI, και ο ρόλος του ΕΦΕΤ

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΑντίο BMI, καλημέρα BRI, και ο ρόλος του ΕΦΕΤ
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Για τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας, εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιείται ο δείκτης BMI ο οποίος εξαρτάται από το βάρος και το ύψος.

Αλλά αυτός ο δείκτης είναι λάθος!

Για παράδειγμα, οι παίκτες rugby ή όσοι έχουν πολύ μυική μάζα, ο δείκτης BMI τους χαρακτηρίζει υπέρβαρους.

Έφτασε λοιπόν η ώρα να αντικατασταθεί ο BMI με τον BRI. Ο δείκτης BRI παίρνει υπόψη του το ύψος και την περιφέρεια στο στομάχι, και όχι το βάρος.

Αντιγράφω από τους Irish Times:

Οι βαθμολογίες BRI κυμαίνονται γενικά από το 1 έως το 15 – οι περισσότεροι άνθρωποι κατατάσσονται από το 1 έως το 10. Όσοι είχαν βαθμολογία BRI από 6,9 και πάνω – που υποδηλώνει το πιο στρογγυλό σώμα – διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Ο συνολικός κίνδυνος θνησιμότητάς τους ήταν σχεδόν 50% μεγαλύτερος από εκείνους με BRI 4,5-5,5, οι οποίοι βρίσκονταν στο μέσο του δείγματος, ενώ εκείνοι με βαθμολογίες BRI από 5,46 έως 6,9 αντιμετώπιζαν κίνδυνο που ήταν 25% υψηλότερος από εκείνους που βρίσκονταν στο μέσο του δείγματος.

Μήπως έφτασε ο ΕΦΕΤ να επικοινωνήσει αυτήν την εξέλιξη σε γιατρούς, διατροφολόγους αλλά και στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο