Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Ποιος και γιατί πρέπει να τον βοηθήσει

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕΦΕΤ: Ποιος και γιατί πρέπει να τον βοηθήσει
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στην ετήσια έκθεση ΠΟΕΣΕ για το 2019 από τον ιστότοπο του ΕΦΕΤ, διαβάζουμε:

“Κατά το έτος 2019, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των ελέγχων  στον τομέα των τροφίμων. Αυτό οφείλεται σε μείωση του προσωπικού και των πόρων παρόλο που έχει ενταθεί η προσπάθεια για ορθολογικότερη διαχείρισή τους με αναλογική κάλυψη επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης των τροφίμων.

Το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων χωρίς σοβαρές διαφοροποιήσεις ανέρχεται σε 94,55%. Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως ζητήματα γενικής υγιεινής που σχετίζονται με αποκλίσεις στις λειτουργικές διαδικασίες και σε θέματα εφαρμογής συστημάτων αυτοελέγχου. O εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου καθώς και παραμέτρων ποιότητας ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης σε αντίστοιχα επίπεδα με τα προηγούμενα έτη, με συνολική μη συμμόρφωση 7,9% (έναντι 7,2% το 2016, 8,0 το 2017 και 5,7% το 2018).

(…)

Ωστόσο προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:

  • .
      • Η εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων για την κάλυψη του κόστους των επισήμων ελέγχων
      • Η μη εφαρμογή των διαδικασιών audit προς τις υπηρεσίες στις οποίες έχει γίνει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων επισήμου ελέγχου”.

Κατά το διάστημα του έτους 2019 διενεργήθηκαν 2879 έλεγχοι σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης προϊόντων ζωικής προέλευσης βάσει ετήσιου προγραμματισμού και ανάδειξης προτεραιοτήτων.

Οι έλεγχοι αφορούν:

  • Στον τομέα του κρέατος:

Εγκαταστάσεις τεμαχισμού κρέατος, παραγωγής παρασκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, επεξεργασίας υποπροιόντων κ.α

Πραγματοποιήθηκαν 1112 έλεγχοι σε σύνολο 985 εγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Ετήσια συχνότητα επιθεώρησης  1.12

  •   Στον τομέα του γάλακτος.

Εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, κέντρα συλλογής γάλακτος.

Πραγματοποιήθηκαν 603 έλεγχοι σε σύνολο 1035 εγκεκριμένων εγκαταστάσεων & 40 εγκαταστάσεων ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων .  

Ετήσια συχνότητα επιθεώρησης 0,56

  • Στον τομέα των αλιευμάτων

Μεταποίηση  αλιευμάτων.

Πραγματοποιήθηκαν 95 έλεγχοι σε σύνολο 95 εγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Ετήσια συχνότητα επιθεώρησης 1

  • Στον τομέα των Αυγών

Κέντρα συλλογής, ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών, Παραγωγής προϊόντων αυγών.

Πραγματοποιήθηκαν 84 έλεγχοι σε 256 εγκαταστάσεις.

Ετήσια συχνότητα επιθεώρησης 0,3

  • Στον τομέα Μελιού

Εγκαταστάσεις συσκευασίας μελιού.

Πραγματοποιήθηκαν 94 έλεγχοι σε 225 εγκαταστάσεις.

Ετήσια συχνότητα επιθεώρησης 0,41

  • Στον τομέα των Ψυκτικών αποθήκων.

Πραγματοποιήθηκαν 295 έλεγχοι σε  826 εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Ετήσια συχνότητα επιθεώρησης 0,28 ”

Συμπέρασμα – σχόλιο (δικό μας)

Η ετήσια συχνότητα επιθεώρησης σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ψυκτικές αποθήκες (0.6 και 0.28, αντίστοιχα) είναι εξαιρετικά μικρή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας το πόσο ευπαθή είναι τα τρόφιμα αυτά. Συνεπώς, η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τον ΕΦΕΤ για να γίνονται έλεγχοι και σε αυτές τις κατηγορίες με συχνότητα κοντά στο 1.

Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν όλες συστήματα αυτο-ελέγχου (HACCP), που είναι και νομική απαίτηση (ΕΚ 852/2004) αλλά και απαίτηση του σύγχρονου επιχειρείν.

  • Οι επισημάνσεις με Bold είναι του συντάκτη

Πηγή:

https://www.efet.gr/files/ekthesi2019.zip

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα