Η υποβάθμιση του κινδύνου τον γιγαντώνει ακόμη περισσότερο…
Το θέμα της δισφαινόλης Α και των ενδοκρινικών διαταρακτών είναι συνεχώς στην επικαιρότητα και δεν θα πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας.
Ένα πρόσφατο άρθρο στο cibum είχε τίτλο: «EFSA:μεγάλος κίνδυνος από τα BPA – νέα αξιολόγηση». Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είχε επαναξιολογήσει τους κινδύνους της δισφαινόλης Α (BPA) στα τρόφιμα και το 2021 και είχε προτείνει να μειωθεί σημαντικά η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγησή της το 2015, που ήταν στα 4 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα. Το νέο όριο είναι αισθητά μειωμένο στα 0,2 νανογραμμάρια (0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου) ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα και είναι είναι περίπου 20.000 φορές χαμηλότερο.
Παράλληλα σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Foods μιας ομάδας Ελλήνων επιστημόνων, με τίτλο: “Endocrine-Disrupting Chemicals and Persistent Organic Pollutants in Infant Formulas and Baby Food: Legislation and Risk Assessments”, γίνεται εκτενής ανάλυση της νομοθεσίας και της αξιολόγησης της επικινδυνότητας των ενδοκρινικών διαταρακτών.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet