Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτικό γάλα: Μυστικά και ψέματα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΦυτικό γάλα: Μυστικά και ψέματα
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Τα νέα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τα φυτικά γάλατα είναι κατά κάποιο τρόπο συναρπαστικά: η αγορά των φυτικών γαλάτων μεγάλωσε κατά πολύ το 2021. Το 2020, το 25% των Βρετανών καταναλωτών έπινε φυτικά γάλατα ενώ το ποσοστό αυτό πήγε στο 32% το 2021. Οι καταναλωτές είχαν ξοδέψει £74.000.000 το 2019 και £146.000.000 το 2020. Κάτι συμβαίνει λοιπόν σε αυτήν την αγορά.

Αλλά αν το δούμε από την διατροφική/βιοχημική πλευρά το θέμα, τότε το να ξοδεύουμε ακόμα και ένα ευρώ για φυτικά γάλατα είναι κουτό!

Και εξηγούμαι: τα γάλατα κατατάσσονται ως προς την διατροφική τους αξία ανάλογα με το πόσο μοιάζει η πρωτεϊνική τους σύσταση με το μητρικό γάλα. Τα καλύτερα γάλατα, λοιπόν, μετά το αναντικατάστατο μητρικό είναι το γάλα από γαϊδούρι, άλογο και μετά έρχονται το γάλα από κατσίκα, πρόβατο και αγελάδα.

Τα φυτικά προϊόντα που πλασάρονται ως plant-based milks ή εναλλακτικά γάλατα, απλά δεν είναι γάλα! Είναι ένα υγρό προϊόν λευκό, με διαφορετική γεύση και το όλο marketing του προϊόντος αυτού είναι εναλλακτικό (δηλαδή θεωρείται πιο βιώσιμο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον κλπ). Ισχυρισμοί που δεν ισχύουν όμως αν συγκρίνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός λίτρο γάλακτος από σόγια με ένα λίτρο αγελαδινό γάλα.

Διατροφικά διλήμματα;

Τι να πίνουμε λοιπόν με τον καφέ μας; Αν θέλουμε να κάνουμε «εντύπωση», τότε ζητήστε ένα σπάνιο φυτικό γάλα. Αν θέλετε απλά να πίνετε καφέ με άσπρο χρώμα και μηδέν ασβέστιο, τότε τα φυτικά γάλατα είναι μια ΟΚ επιλογή. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: το ζωικό γάλα έχει πολύ μεγαλύτερη διατροφική αξία από οποιοδήποτε φυτικό. Και είναι και πιο φτηνό!

Πρόταση επιχειρείν

Η χώρα μας παράγει εξαιρετικό κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, μια άριστη πρώτη ύλη για τυριά πρώτης ποιότητας και με δυνατό εξαγωγικό δυναμικό. Ας επικεντρωθούμε σε αυτά λοιπόν και ας ξεχάσουμε την φενάκη των φυτικών γαλάτων…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα