…θέλει (πολύ) τρόπο και (λίγο) κόπο
Το ξέρατε ότι το παραδοσιακό γλυκό Ρεβανί της Βέροιας ετοιμάζεται να αποκτήσει ΠΓΕ πιστοποίηση;
Το διαβάσαμε στις 4 Ιούλη στο cibum.gr.
Το παραδοσιακό ρεβανί της Βέροιας, το οποίο γλυκαίνει χρόνια τώρα τους μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες, επιλέχθηκε από τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ) κι ετοιμάζει πλέον «βαλίτσες» για τις Βρυξέλλες ώστε να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
Η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.
Πρόκειται για μια εξαιρετική εξέλιξη και καλό θα είναι οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας τροφίμων να «αγκαλιάσουν» τέτοια προϊόντα και να τα προωθήσουν στις αγορές του εξωτερικού.
Το έχουμε ξαναπεί αλλά θα το λέμε μέχρι να «μαλλιάσει» η πένα μας. Χωρίς ΠΟΠ ή ΠΓΕ πιστοποίηση η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη να ζει στην εποχή του ελαιόλαδου σε ντενεκέ.
Αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη από συμβούλους και τις εταιρείες πιστοποίησης, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να παράξουν εξαιρετικά τρόφιμα με βέλτιστα διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πιστοποιημένα και έτοιμα να κατακτήσουν τις αγορές του κόσμου.
Τρόπο θέλει εκτός από κόπο. Στον τρόπο κολλάμε… Ας ξεκολλήσουμε λοιπόν!
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet