Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καύση των σκουπιδιών και η διατροφική αλυσίδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ καύση των σκουπιδιών και η διατροφική αλυσίδα
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στη διεθνή πρακτική διαχείρισης των απορριμάτων, η καύση σκουπιδιών κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αλλά πόσο ασφαλής είναι αυτή η πρακτική;

Εδώ, στο Λίμερικ, μια εταιρεία παραγωγής τσιμέντου, θέλει να πάρει άδεια καύσης απορριμάτων αλλά και τοξικών αποβλήτων, ακόμα και ελαστικών. Οι εκπομπές αερίων θα περιέχουν διοξίνες και βαρέα μέταλλα, τα οποία με την βροχή θα ρυπάνουν τον ποταμό αλλά και το έδαφος (χορτάρι που βόσκουν οι αγελάδες). Έτσι, αυτοί οι χημικοί κίνδυνοι ενδέχεται να περάσουν στην διατροφική αλυσίδα μέσα από το γάλα και το κρέας των βοοειδών.

Οι ομάδες HACCP θα πρέπει να μελετούν προσεκτικά την προέλευση των πρώτων υλών και αν προέρχονται από τέτοιες περιοχές που είναι κοντά σε μονάδες καύσης απορριμάτων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο