Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πρόκληση του ισχυρισμού υγείας στα Ελληνικά προϊόντα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ πρόκληση του ισχυρισμού υγείας στα Ελληνικά προϊόντα
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Όλοι μας κάθε μέρα σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τον τζίρο της επιχείρησης, να αυξήσουμε την ικανοποίηση των πελατών μας, να ενισχύσουμε την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας, να τα κάνουμε πιο ελκτικά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες παραγωγής ώστε οι διεργασίες μας να γίνουν πιο βιώσιμες.

Όλα αυτά είναι διαστάσεις της καινοτομίας.

Αλλά αυτό που περισσότερο ζητούν σήμερα οι καταναλωτές είναι εύγεστα τρόφιμα με λειτουργικές ιδιότητες. Και όταν λέμε λειτουργικές ιδιότητες είναι εκείνα τα συστατικά των τροφίμων που μπορούν να προστατέψουν από συγκεκριμένες ασθένειες.

Μιλώντας για ασθένειες λοιπόν, ας θυμηθούμε τα εξής: μέχρι σήμερα (8.2.22) που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν πεθάνει σε παγκόσμιο επίπεδο 5.700.000 άνθρωποι, ένας πολύ μεγάλος αριθμός, μια ανείπωτη τραγωδία…Το 95% των ανθρώπων αυτών όμως είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα (π.χ. καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία κλπ).

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιαγγειακά και μόνο είναι 18.000.000 κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, όταν θα θέλουμε να βελτιώσουμε τις λειτουργικές ιδιότητες των τροφίμων, θα πρέπει να δούμε ποια ασθένεια θα πρέπει να στοχεύσουμε και πώς θα αλλάξουμε την σύσταση των τροφίμων ώστε τα παραγόμενα τρόφιμα να γίνουν πιο δραστικά έναντι της ασθένειας που έχουμε επιλέξει.

Κλείνοντας, αυτό το κείμενο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η φλεγμονή είναι το κύριο βιοχημικό φαινόμενο που προκαλεί όλες τις χρόνιες ασθένειες και τα πιο πολλά Ελληνικά τρόφιμα έχουν πλήθος αντιφλεγμονοδών συστατικών.

Η πρόκληση λοιπόν είναι να μετρήσουμε την αντιφλεγμονώδη δράση των μοναδικών ελληνικών προϊόντων ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένα ισχυρισμό υγείας στην συσκευασία τους.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα