Και η “δύναμη” των λειτουργικών τροφίμων.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι καρδιαγγειακές ασθένειες προκαλούν περίπου 18.000.000 θανάτους κάθε χρόνο. Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός, θα μπορούσαμε να τον συγκρίνουμε με τον συνολικό αριθμό θανόντων από τον Covid-19 που είναι 7.000.000 σε όλο τον κόσμο, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Και στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.
Σύμφωνα με το cibum, σε περίπου 200.000 ανέρχεται στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι συχνά απόρροια παθήσεων που προκαλούν βλάβες στην καρδιά, όπως η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, οι βαλβιδοπάθειες, συγγενείς και άλλες μυοκαρδιοπάθεις, η μυοκαρδίτιδα κ.ά.
Στον σχεδιασμό νέων λειτουργικών τροφίμων κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτά τα δεδομένα. Η καρδιαγγειακή κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία δημιουργίας και σχεδιασμού νέων τροφίμων με καρδιοπροστατευτικές δράσεις
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet