ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ σχέση της ημέρας των ερωτευμένων με την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων

Η σχέση της ημέρας των ερωτευμένων με την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων

2 λεπτά ανάγνωσης

Το ζητούμενο για τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, και οι ερωτευμένοι γιορτάζουν! (Αν και για μένα, οι ερωτευμένοι θα έπρεπε να γιορτάζουν την κάθε μέρα και στιγμή, anyway…)

- Advertisement -

Ας μιλήσουμε για την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων (hedonic scale)

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hedonic-scales

- Advertisement -

Το ζητούμενο για τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων δεν (θα πρέπει να) είναι μόνο υψηλά σκορ σε αυτή την αξιολόγηση, αλλά το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την ευχαρίστηση που ένα τρόφιμο ή ποτό προσφέρει, με σημαντική διατροφική αξία.

Το πιο καλό παράδειγμα είναι η μαύρη σοκολάτα (όχι η γάλακτος που έχει πολλές θερμίδες!) που έχει βάση σε ποσοστό άνω του 70% το κακάο.

Για τις λειτουργικές ιδιότητες του κακάο, γράφουμε στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου μας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα Functional Foods and their Implications for Health Promotion

https://shop.elsevier.com/books/functional-foods-and-their-implications-for-health-promotion/zabetakis/978-0-12-823811-0

Εν κατακλείδι, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να συνδυάσουμε τις λειτουργικές ιδιότητες με τις αισθήσεις για να δημιουργήσουμε νέα τρόφιμα και ποτά που μπορούν να προσελκύσουν τους…ερωτευμένους.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: [email protected]

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Φ. Γαΐτης στο cibum: «Έτρωγα όλο το φαγητό μου, αλλά δεν κατάλαβα πώς βοήθησα τα παιδάκια στην Αφρική»

Ο Έλληνας επιστήμονας Τροφίμων Φ. Γαΐτης εξηγεί γιατί η αφθονία τροφίμων δεν βάζει τέλος στην πείνα.

Nestlé: Αγωγή του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας για αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο σε βρεφικές τροφές της Gerber

Η εταιρεία κατηγορείται ότι παραπλανούσε τους γονείς για την ασφάλεια των προϊόντων της – Τι υποστηρίζει η Nestlé και ποια στοιχεία επικαλούνται οι αμερικανικές αρχές

Δηλητηρίαση από ψάρια: Αναδυόμενος κίνδυνος στην Ευρώπη η ciguatera – 10 επιδημικές εξάρσεις με 40 περιστατικά

Νέες εκθέσεις της EFSA παρουσιάζουν περιστατικά δηλητηρίασης, εργαστηριακά ευρήματα και δεδομένα ελέγχων στην Ευρώπη.