ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ σχέση της ημέρας των ερωτευμένων με την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων

Η σχέση της ημέρας των ερωτευμένων με την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων

2 λεπτά ανάγνωσης

Το ζητούμενο για τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, και οι ερωτευμένοι γιορτάζουν! (Αν και για μένα, οι ερωτευμένοι θα έπρεπε να γιορτάζουν την κάθε μέρα και στιγμή, anyway…)

- Advertisement -

Ας μιλήσουμε για την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων (hedonic scale)

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hedonic-scales

- Advertisement -

Το ζητούμενο για τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων δεν (θα πρέπει να) είναι μόνο υψηλά σκορ σε αυτή την αξιολόγηση, αλλά το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την ευχαρίστηση που ένα τρόφιμο ή ποτό προσφέρει, με σημαντική διατροφική αξία.

Το πιο καλό παράδειγμα είναι η μαύρη σοκολάτα (όχι η γάλακτος που έχει πολλές θερμίδες!) που έχει βάση σε ποσοστό άνω του 70% το κακάο.

- Advertisement -

Για τις λειτουργικές ιδιότητες του κακάο, γράφουμε στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου μας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα Functional Foods and their Implications for Health Promotion

https://shop.elsevier.com/books/functional-foods-and-their-implications-for-health-promotion/zabetakis/978-0-12-823811-0

Εν κατακλείδι, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να συνδυάσουμε τις λειτουργικές ιδιότητες με τις αισθήσεις για να δημιουργήσουμε νέα τρόφιμα και ποτά που μπορούν να προσελκύσουν τους…ερωτευμένους.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«STABILIZED»: Η νέα ετικέτα και η νέα προσέγγιση που προτείνονται για τη λιστέρια στα έτοιμα τρόφιμα – Του Ν. Γδοντέλη

Η λιστερίωση αυξάνεται στην Ευρώπη και οι επιστήμονες προτείνουν νέα επισήμανση για ασφαλέστερα έτοιμα τρόφιμα, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες για τη Listeria monocytogenes.

Ελληνικό ελαιόλαδο: Διατηρείται η εξαίρεση για τις στερόλες στην ποικιλία Κορωνέικη – Τι αλλάζει για παραγωγούς και εξαγωγές

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διατήρησε το όριο των 800 mg/kg για τις ολικές στερόλες στα μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες.

Παράσιτα στα τρόφιμα: 171 εκατ. λοιμώξεις και 33.800 θάνατοι παγκοσμίως το 2021 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφει το παγκόσμιο φορτίο από 14 παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και τις γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση