Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σχέση της ημέρας των ερωτευμένων με την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ σχέση της ημέρας των ερωτευμένων με την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων
spot_img

Το ζητούμενο για τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, και οι ερωτευμένοι γιορτάζουν! (Αν και για μένα, οι ερωτευμένοι θα έπρεπε να γιορτάζουν την κάθε μέρα και στιγμή, anyway…)

Ας μιλήσουμε για την ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων (hedonic scale)

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hedonic-scales

Το ζητούμενο για τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων δεν (θα πρέπει να) είναι μόνο υψηλά σκορ σε αυτή την αξιολόγηση, αλλά το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την ευχαρίστηση που ένα τρόφιμο ή ποτό προσφέρει, με σημαντική διατροφική αξία.

Το πιο καλό παράδειγμα είναι η μαύρη σοκολάτα (όχι η γάλακτος που έχει πολλές θερμίδες!) που έχει βάση σε ποσοστό άνω του 70% το κακάο.

Για τις λειτουργικές ιδιότητες του κακάο, γράφουμε στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου μας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα Functional Foods and their Implications for Health Promotion

https://shop.elsevier.com/books/functional-foods-and-their-implications-for-health-promotion/zabetakis/978-0-12-823811-0

Εν κατακλείδι, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να συνδυάσουμε τις λειτουργικές ιδιότητες με τις αισθήσεις για να δημιουργήσουμε νέα τρόφιμα και ποτά που μπορούν να προσελκύσουν τους…ερωτευμένους.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα