Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κinder: όταν τα συστήματα HACCP πάνε… άπατα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΚinder: όταν τα συστήματα HACCP πάνε... άπατα
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Σχετικά με την ιστορία των προϊόντων kinder, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τα κάτωθι.

- Advertisement -

Η μονοφασική Salmonella Typhimurium – που αντιστοιχεί στο στέλεχος της επιδημίας – εντοπίστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Arlon του Βελγίου στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, από εσωτερική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε. Η παραγωγή διακόπηκε, το επηρεαζόμενο ημικατεργασμενο προϊόν καταστράφηκε και πραγματοποιήθηκε βαθύς καθαρισμός των γραμμών. Ορισμένα τελικά προϊόντα που κατασκευάστηκαν από τις 10 έως τις 15 Δεκεμβρίου μπλοκαρίστηκαν και αργότερα απελευθερώθηκαν στην αγορά μετά από εσωτερική έρευνα.

Ένα στάδιο επεξεργασίας που περιλάμβανε βουτυρόγαλα ήταν το πιθανό σημείο μόλυνσης. Η προέλευση της μόλυνσης ήταν ένα φίλτρο στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, το οποίο αφαιρέθηκε, καθαρίστηκε και επανασυνδέθηκε μετά από αρνητικό έλεγχο. Τα προϊόντα σοκολάτας διανεμήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως, μετά από αρνητικό τεστ για Salmonella. Τον Ιανουάριο, δείγματα ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων και επιφανειών ήταν θετικά για Salmonella, με την τελευταία θετική ανάλυση να καταγράφεται στις 11 Ιανουαρίου 2022, από δύο δεξαμενές βουτύρου.

Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι οι μικροβιακοί έλεγχοι πρέπει να είναι και συχνοί και ενδελεχείς.

Οι ομάδες HACCP καλό είναι να εντοπίζουν αυτά τα προβλήματα εν τω γεννάσθαι και όχι κατόπιν…εορτής.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα