Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Σχετικά με την ιστορία των προϊόντων kinder, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τα κάτωθι.
Η μονοφασική Salmonella Typhimurium – που αντιστοιχεί στο στέλεχος της επιδημίας – εντοπίστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Arlon του Βελγίου στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, από εσωτερική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε. Η παραγωγή διακόπηκε, το επηρεαζόμενο ημικατεργασμενο προϊόν καταστράφηκε και πραγματοποιήθηκε βαθύς καθαρισμός των γραμμών. Ορισμένα τελικά προϊόντα που κατασκευάστηκαν από τις 10 έως τις 15 Δεκεμβρίου μπλοκαρίστηκαν και αργότερα απελευθερώθηκαν στην αγορά μετά από εσωτερική έρευνα.
Ένα στάδιο επεξεργασίας που περιλάμβανε βουτυρόγαλα ήταν το πιθανό σημείο μόλυνσης. Η προέλευση της μόλυνσης ήταν ένα φίλτρο στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, το οποίο αφαιρέθηκε, καθαρίστηκε και επανασυνδέθηκε μετά από αρνητικό έλεγχο. Τα προϊόντα σοκολάτας διανεμήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως, μετά από αρνητικό τεστ για Salmonella. Τον Ιανουάριο, δείγματα ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων και επιφανειών ήταν θετικά για Salmonella, με την τελευταία θετική ανάλυση να καταγράφεται στις 11 Ιανουαρίου 2022, από δύο δεξαμενές βουτύρου.
Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι οι μικροβιακοί έλεγχοι πρέπει να είναι και συχνοί και ενδελεχείς.
Οι ομάδες HACCP καλό είναι να εντοπίζουν αυτά τα προβλήματα εν τω γεννάσθαι και όχι κατόπιν…εορτής.