Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κinder: όταν τα συστήματα HACCP πάνε… άπατα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΚinder: όταν τα συστήματα HACCP πάνε... άπατα
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Σχετικά με την ιστορία των προϊόντων kinder, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε τα κάτωθι.

Η μονοφασική Salmonella Typhimurium – που αντιστοιχεί στο στέλεχος της επιδημίας – εντοπίστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Arlon του Βελγίου στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, από εσωτερική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε. Η παραγωγή διακόπηκε, το επηρεαζόμενο ημικατεργασμενο προϊόν καταστράφηκε και πραγματοποιήθηκε βαθύς καθαρισμός των γραμμών. Ορισμένα τελικά προϊόντα που κατασκευάστηκαν από τις 10 έως τις 15 Δεκεμβρίου μπλοκαρίστηκαν και αργότερα απελευθερώθηκαν στην αγορά μετά από εσωτερική έρευνα.

Ένα στάδιο επεξεργασίας που περιλάμβανε βουτυρόγαλα ήταν το πιθανό σημείο μόλυνσης. Η προέλευση της μόλυνσης ήταν ένα φίλτρο στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, το οποίο αφαιρέθηκε, καθαρίστηκε και επανασυνδέθηκε μετά από αρνητικό έλεγχο. Τα προϊόντα σοκολάτας διανεμήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως, μετά από αρνητικό τεστ για Salmonella. Τον Ιανουάριο, δείγματα ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων και επιφανειών ήταν θετικά για Salmonella, με την τελευταία θετική ανάλυση να καταγράφεται στις 11 Ιανουαρίου 2022, από δύο δεξαμενές βουτύρου.

Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι οι μικροβιακοί έλεγχοι πρέπει να είναι και συχνοί και ενδελεχείς.

Οι ομάδες HACCP καλό είναι να εντοπίζουν αυτά τα προβλήματα εν τω γεννάσθαι και όχι κατόπιν…εορτής.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα