Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Στην διεθνή πρακτική του HACCP, τα GHP (good hygiene practice), GMP (good manufacture practice) και η ιχνηλασιμότητα είναι στο καθημερινό «μενού» των σοβαρών επιχειρήσεων. Χωρίς αυτά τα τρία εργαλεία, κανένα σύστημα HACCP δεν μπορεί να αποδώσει και η επιχείρηση να παράγει ασφαλή τρόφιμα.
Αλλά οι ειδήσεις που έρχονται δείχνουν ότι αυτά τα στοιχειώδη προαπαιτούμενα του HACCP είναι ακόμα ζητούμενο.
Την περασμένη Παρασκευή διαβάσαμε ότι σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI), εκδόθηκαν έξι εκτελεστικά διατάγματα, συμπεριλαμβανομένων πέντε εντολών κλεισίματος και μίας απαγορευτικής εντολής, για παραβάσεις της νομοθεσίας όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων τον Ιανουάριο του 2022.
Ενώ στις αρχές του Γενάρη μάθαμε ότι χιλιάδες φιάλες ελαιόλαδου που κυκλοφορούσαν στην Βραζιλιάνικη αγορά αποσύρθηκαν τον Δεκέμβριο λόγω νοθείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Βραζιλία, αποσύρθηκαν 150 χιλιάδες φιάλες ελαιολάδου από 24 ετικέτες (κυρίως εγχώριες). Διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω φιάλες ήταν νοθευμένες με λάδι σόγιας. Σημειώνεται ότι η πιο συνηθισμένη απάτη στην εμπορία ελαιολάδου, στην Βραζιλία, είναι η ανάμειξη σογιέλαιου με τεχνητά χρώματα και γεύσεις που προσομοιώνουν στο ελαιόλαδο. Επιπλέον, υπάρχουν και περιπτώσεις που το εξευγενισμένο ελαιόλαδο διατίθεται στην αγορά ως έξτρα παρθένο.
Αυτές οι ειδήσεις μου έφεραν στο νου το μακρινό ( είναι όντως μακρινό; ) 2008, τότε που στην Ελλάδα ζούσαμε τις μέρες του ηλι(θι)έλαιου! Τότε, που δεν ήξερε ο ΕΦΕΤ πώς να ελέγξει τα βασικά και τελικά έγινε ολική ανάκληση ηλιελαίου από την αγορά. Τότε, έγραφα στο ΒΗΜΑ: «Το ηλιέλαιο, τα ερωτήματα και ο εμπαιγμός».
Σήμερα, λοιπόν, τι έχει αλλάξει;
Σήμερα, το ελληνικό ελαιόλαδο (ξέρετε εκείνος ο τενεκές από το χωριό!) έχει παραχθεί από μια επιχείρηση που εφαρμόζει GMP, GHP και ιχνηλασιμότητα;
Ρητορικό το ερώτημα! Η απάντηση είναι φυσικά…όχι!
Και τι κάνει λοιπόν σήμερα το 2022 ο ΕΦΕΤ; Μετά από το πάθημα ( ήταν όμως και μάθημα; ) του 2008; Τι κάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για να παράξουν ασφαλώς και ασφαλή τρόφιμα;
Μονόδρομος η πιστοποίηση! Μονόδρομος η καθολική εφαρμογή του HACCP! Αλλά σε αυτούς τους μονόδρομους, ακόμα αρκετοί πηγαίνουν ανάποδα. Σαν τον Πόντιο οδηγό που είχε μπει ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο και όταν το ραδιόφωνο έλεγε «προσέξτε έναν οδηγό που οδηγεί ανάποδα», εκείνος μονολογούσε… «μόνο ένα; Xιλιάδες πάνε ανάποδα!»…