Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο πολυδαίδαλος χώρος της πιστοποίησης

ΑρχικήΝέαΟ πολυδαίδαλος χώρος της πιστοποίησης
spot_img

Επιθεωρήσεις και… Αιφνιδιαστικά «ντου».

Όταν εργαζόμουν στο ΕΚΠΑ, ο καλός φίλος Νίκος Γδοντέλης με «έμπασε» στο χώρο της πιστοποίησης, ένα δρόμο γεμάτος γνώσεις και φιλίες. Έκανα κάπου 200 επιθεωρήσεις μέχρι το τότε αφεντικό μου στην εταιρεία πιστοποίησης (ένας «παλιοβάζελος») να με «απολύσει» μιας και δεν του άρεσε αυτό το κείμενό μου.

Όπου έγραφα, ο κακομοίρης:

Τι είναι, όμως, η πιστοποίηση; Η πιστοποίηση είναι μια επιθεώρηση από έναν ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης, που επιθεωρεί την επιχείρηση βάσει ενός προτύπου (π.χ. ΙSΟ9001 για την ποιότητα), ώστε να πιστοποιηθεί η εταιρεία ως προς αυτό το πρότυπο. Η εταιρεία αυτή μπορεί να είναι ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών, ένα πανεπιστήμιο ή μια εταιρεία παραγωγής αεροπλάνων! Ουσιαστικά μιλάμε για μια πυραμίδα, όπου στη βάση της πυραμίδας είναι η παραγωγός εταιρεία. Πάνω από αυτή την εταιρεία βρίσκονται περίπου είκοσι φορείς πιστοποίησης και ως υψηλή επιβλέπουσα αρχή καλής λειτουργίας των φορέων πιστοποίησης είναι το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Ο ρόλος του ΕΣΥΔ είναι να επιβλέπει τους φορείς πιστοποίησης, ώστε τα πιστοποιητικά που χορηγούν οι δεύτεροι να είναι αξιόπιστα και όχι ύστερα από επιθεώρηση εκ του μακρόθεν. Όταν άρχισα να βλέπω εκ των έσω τον μηχανισμό της πιστοποίησης, συνειδητοποίησα ότι η αξιοπιστία της πιστοποίησης εξαρτάται από το ηθικό ανάστημα του ιδιοκτήτη του φορέα πιστοποίησης και το σθένος «να πατήσει πόδι» ο επιθεωρητής στα κακώς κείμενα της προς πιστοποίηση εταιρείας. Δυστυχώς, ο αδύναμος κρίκος της αλυσιδωτής αντίδρασης που λέγεται «πιστοποίηση» είναι το ΕΣΥΔ Α.Ε., που αν και Α.Ε. μόνο Α.Ε. δεν είναι, αλλά ένας μηχανισμός ο οποίος ελέγχεται από την κυβέρνηση που επιλέγει (κατά το δοκούν;) τον διευθυντή του ΕΣΥΔ. Και ιδού το παράδοξο: εταιρείες που διαθέτουν περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά ΙSΟ14001 (με την υψηλή εποπτεία του ΕΣΥΔ) ρυπαίνουν το περιβάλλον! Το ΙSΟ14001 ορίζει ρητώς ότι η εταιρεία πρέπει να έχει περιβαλλοντική πολιτική που περιλαμβάνει δέσμευση για συμμόρφωση με τις εφαρμοστέες νομικές απαιτήσεις. Συνεπώς, πώς γίνεται αυτές οι εταιρείες να είναι πιστοποιημένες κατά ΙSΟ14001 αλλά να ρυπαίνουν; Το ερώτημα δεν είναι απλά ακαδημαϊκό! Είναι ένα ερώτημα που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία όλου του μηχανισμού της πιστοποίησης εν Ελλάδι. Μια πιστοποίηση που καλύπτει τα πάντα: από τα πτυχία των παιδιών μας μέχρι την ασφάλεια των τροφίμων. Σήμερα, δεν είναι υπερβολή να πούμε: πιστοποιούμαι, άρα υπάρχω. Αλλά φευ… Δεν είναι όλοι οι φορείς πιστοποίησης το ίδιο άξιοι! Όπως δεν μπορεί να είναι και όλα τα πτυχία ισότιμα…

Κάθε σχέση με την τωρινή πραγματικότητα είναι απλά συμπτωματική!

Αλλά, πολύ γουστάρω που θα γίνονται πλέον έλεγχοι χωρίς…ραντεβού!

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
 .

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα