Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι αναγνώστες του cibum σχολιάζουν…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι αναγνώστες του cibum σχολιάζουν...
spot_img

Η άποψη – απάντηση του επιθεωρητή εργασίας Ε. Μουρελάτου για το θέμα των “μαύρων ετικετών” στα τρόφιμα.

Στις 13 Μάρτη, γράφαμε για το θέμα των μαύρων ετικετών σε ανθυγιεινά τρόφιμα και αν ο ΕΦΕΤ θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο.

Ο συνάδελφος Ευάγγελος Μουρελάτος (Επιθεωρητής Εργασίας) είχε την ευγενή καλοσύνη να σχολιάσει το κείμενό μας στο LinkedIn, και τον ευχαριστώ.

Γράφει ο κ. Μουρελάτος:

«Το μεγάλο θέμα που τίθεται στο άρθρο αυτό, το αν μπορούν οι Αρμόδιες Αρχές (Competent Authorities) να επιβάλλουν μαύρες ετικέτες στα ανθυγιεινά τρόφιμα, έχει πολλές όψεις. Πρώτη και κυριότερη είναι ποια είναι και πώς ορίζονται τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Τα τρόφιμα με έντομα που μας πλασάρουν εσχάτως π.χ. είναι υγιεινά; Προσωπική μου άποψη είναι ότι καλύτερα να φάω 10 χοτ ντογκ από καντίνα στην Εθνική, παρά ένα μπαρ από ακρίδες φουλ στην χιτίνη. Το τεχνητό κρέας από εργαστήρια είναι υγιεινό; Η GMO σόγια είναι υγιεινή; Συνεπώς αν δούμε το ερώτημα σφαιρικά και στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι από την οπτική και στο μέγεθος που θέλουν να το δούμε οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, το ερώτημα γίνεται πολύπλοκο και σύνθετο.

Το δεύτερο ερώτημα που μπορεί να εγείρει κάποιος είναι κατά πόσον έχουν οι Ελληνικές Αρμόδιες Αρχές (είναι πολλές και όχι μία: αυτή που αναφέρετε στο άρθρο έχει ελάχιστους υπαλλήλους και είναι πλέον σε αποδρομή..) την αρμοδιότητα εκ της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας να επιβάλλουν τέτοιου είδους επισημάνσεις σε τρόφιμα που οι ίδιες θα έχουν χαρακτηρίσει ως “ανθυγειινά”.

Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στην Ενωσιακή Νομοθεσία ήτοι τον Κανονισμό 1169/2011 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Το άρθρο 45 του 1169/2011 μπορεί να διαφωτίσει όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι πρέπει να κάνουν όσες Εθνικές Αρμόδιες Αρχές προτίθενται να θεσπίσουν εθνικά μέτρα για την επισήμανση τροφίμων. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι η ΕΕ δεν θα επέτρεπε αυτό που έγινε στην Χιλή».

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα