Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο «πράσινο» είναι το Tetrapak;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠόσο «πράσινο» είναι το Tetrapak;
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Tetrapak ανακυκλώνεται. Αλλά πόσο ακριβές είναι αυτό;

- Advertisement -

Ας δούμε την χημεία και την τεχνολογία αυτών των υλικών συσκευασίας.

Το Tetrapak αποτελείται από έξι στρώματα.

Το εξωτερικό πολυαιθυλένιο και το χαρτί (paperboard) μπορούν να ανακυκλωθούν 100%. Τα επόμενα δύο στρώματα, χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE) και αλουμίνιο δεν μπορούν να διαχωριστούν εύκολα και χρησιμοποιούνται ως πολυμερές στην βιομηχανία τσιμέντου ή σε υλικά κατασκευής σπιτιών. Συνεπώς, το Tetrapak δεν ακολουθεί μια κυκλική οικονομία (circle economy) αλλά μια γραμμική οικονομία (linear economy).

Ναι, αξιοποιούνται όλα τα υλικά αλλά δεν ανακυκλώνονται…

Για να αποκτήσουμε μια 100% κυκλική οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε 100% ανακυκλώσιμα υλικά. Στη βιομηχανία τροφίμων, τέτοια υλικά είναι το γυαλί και τα μεταλλικά δοχεία.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι γίνονται αξιόλογες ερευνητικές προσπάθειες στην Ελλάδα ώστε να διαχωρίζονται και τα χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE) και αλουμίνιο. Το θέμα είναι πόσο χρονοβόρες και πόσο ακριβές είναι…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα