Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος τις εισαγωγές τροφίμων στην Ελλάδα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος τις εισαγωγές τροφίμων στην Ελλάδα
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Σύμφωνα με τα δεδομένα περί της εφοδιαστικής αλυσίδας, μεγάλες ποσότητες σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου εισάγονται από Ρωσία και Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από την Ουκρανία (στοιχεία 2020) είναι κουκιά σόγιας (44,2 εκατ. ευρώ), σιτάρι και σμιγάδι (μείγμα σιταριού και κριθαριού) αξίας 16,91 εκατ. ευρώ, σιδηροκράματα (12,15 εκατ. ευρώ) και ηλιέλαιο-βαμβακέλαιο (10,36 εκατ. ευρώ).

Το τελευταίο αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στις ελληνικές βιομηχανίες τυποποίησης ελαίων και να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα σπορέλαια, οι τιμές των οποίων είχαν ήδη αυξηθεί κατά 17,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022. Το σιτάρι είναι το έκτο κυριότερο προϊόν που εισάγει η Ελλάδα από τη Ρωσία (οι εισαγωγές το α΄ εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε 20 εκατ. ευρώ) και ακολουθεί το καλαμπόκι (19,79 εκατ. ευρώ αξία εισαγωγών το α΄ εξάμηνο του 2021).

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και, καλό θα είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα Plan B για τις εισαγωγές αυτές. Δύσκολο πολύ το εγχείρημα αυτό αλλά αναγκαίο να γίνει…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα