Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύστημα HACCP για την προστασία του πλανήτη

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣύστημα HACCP για την προστασία του πλανήτη
spot_img

Το περιβάλλον και οι βερμπαλισμοί μας.

Τέλειωσε στις 13 Δεκέμβρη και αυτό το πανηγυράκι που το λέγανε COP28. Μια από τα ίδια…Οι μικρές χώρες στον Ειρηνικό να διαμαρτύρονται, δικαίως, ότι το τελικό κείμενο δεν είναι δεσμευτικό για τους μεγάλους ρυπαντές αλλά η Δύση (σ.σ. η «πολιτισμένη» Δύση) να φαίνεται «ικανοποιημένη» από το τελικό κείμενο.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το κείμενο είναι απλά ένα αόριστο κείμενο γεμάτο με βερμπαλισμούς, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χωρίς ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Το χειρότερο είναι τούτο: όλοι μιλούν για το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (fossil fuels) αλλά κανείς δεν μιλά για τον τρόπο που παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα.

Εδώ στην Ιρλανδία, σήμερα, μόνο το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά όλοι σπεύδουν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Λες και αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ότι τα καταλυτικά…

Και κάτι τελευταίο: στις επιθεωρήσεις των εταιρειών τροφίμων, όταν ο επιθεωρητής βρίσκει κάποια σημεία του συστήματος HACCP που δεν είναι συμβατά με το εκάστοτε πρότυπο, τότε η εταιρεία έχει ένα συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να κάνουμε και για το περιβάλλον;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο