“…Όπου τηράξεις στο νησί θα απαντήσεις την αληφασκιά…”
«Όπου τηράξεις στο νησί θα απαντήσεις (συναντήσεις) την αληφασκιά (φασκομηλιά)… Η μοσκοβολιά τση θα σε κάμει να γυρίσεις σε δαύτηνε.
Η μάνα μου έβραζε μπουρικές(μπρίκια) και έπινε ότι τση κάμει Καλό στη πίεση και στο ζάχαρο, αμά και ότα ενήστεφτε για κοινωνιά, το πρωΐ την έπινε με ελούλες και ψωμάκι .
Όπως και να γένει το αλήφασκο οι γονέοι μας και οι νόνοι μας που το έβρισκαν ολούθε έδεκει στη πόρτα τσου, το έπιναν και για να τσου κατακάτσει όπως έλεγαν το στομάχι και σα φάρμακο για εκειά που μου επαρλάριζε η Σιόρα Μάρε μου .
Καλό γλυκό σας απόγιομα με την μοσκοβολιά τση Αληφασκιάς από το νησί μας».
Η αληφασκιά λοιπόν…
Η θαυματουρφή αληφασκιά…
Και όμως αυτό το πολύτιμο βότανο δεν τυποποιείται, δεν εξάγεται…
Αν δίναμε κίνητρα σε νέα παιδιά να φτιάξουν εταιρείες τυποποίησης βοτάνων, ελαιόλαδου, εδώδιμων ελιών κλπ, μήπως θα μπορούσαμε να εξάγουμε αυτά τα τρόφιμα στις αγορές του κόσμου σε ανταγωνιστικές τιμές και έτσι να μειώσουμε την ανεργία αλλά και να προωθήσουμε την νεανική επιχειρηματικότητα;
Με ένα σμπάρο… πολλά τρυγόνια!!!
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet