Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Το έχουμε δει να στραγγαλίζει τη ζωή στους βαθύτερους ωκεανούς και στα ψηλότερα βουνά. Τώρα σοκαριστικές μελέτες εντοπίζουν πλαστική ρύπανση παντού: στη βροχή, στο φαγητό μας, στο νερό που πίνουμε, ακόμα και στον ανθρώπινο πλακούντα! Δηλητηριάζει εμάς – κι όλη τη ζωή στη Γη.
Αυτή τη στιγμή, ο ΟΗΕ εξετάζει μια νέα φιλόδοξη διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Αν οι χώρες συμφωνήσουν, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να καθαρίσουμε τον πλανήτη μας! Αλλά μεγάλοι ρυπαντές προσπαθούν ήδη να αποδυναμώσουν την πρόταση.
Το πλαστικό είναι τοξικό απ’ τη στιγμή που ξεκινά η παραγωγή του. Προέρχεται απ’ τα ίδια βρώμικα ορυκτά καύσιμα που πυροδοτούν την κλιματική κρίση. Και δεν αποσυντίθεται! Ένα πλαστικό μπουκάλι διασπάται σε μικροσκοπικά, αόρατα κομματάκια που μπορούν να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο μέσω νερού κι αέρα, μολύνοντας τις θάλασσες και τα ποτάμια μας, ακόμα και το σώμα μας!
Ακόμα κι η βροχή είναι μολυσμένη με πλαστικό. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως 1.000 τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν σε προστατευόμενους εθνικούς δρυμούς ετησίως – είναι σαν να βρέχει πάνω από 120 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια!
Tα πλαστικά μικροσωματίδια υπάρχουν πλέον παντού στον πλανήτη μας! Κυριολεκτικά παντού, από το πιο βαθύ σημείο των ωκεανών μας (Μariana Trench στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό) μέχρι τα πιο ψηλά όρη (στο όρος Έβερεστ βρέθηκαν μικροπλαστικά σε ύψος 27.690 πόδια, μόλις 1.345 πόδια πιο χαμηλά από την κορυφή!).
Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Μα πολύ απλά…να μειώσουμε την χρήση των πλαστικών στις συσκευασίες τροφίμων. Δείτε σήμερα, του Αγίου Βαλεντίνου, τα υλικά της συσκευασίας και σκεφτείτε πόσα από αυτά είναι 100% ανακυκλώσιμα…Ελάχιστα…
Ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων είναι εξαιρετικά σημαντικός και θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες μείωσης των πλαστικών συσκευασιών αλλά και ενημέρωσης των καταναλωτών για να γίνεται καλύτερη και εκτενέστερη ανακύκλωση.
Προσωπικά, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να μειώσει η βιομηχανία των τροφίμων την χρήση πλαστικών και να αρχίσει να χρησιμοποιεί υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον που να είναι 100% ανακυκλώσιμα. Και ας σταματήσουμε τις πρακτικές green washing (π.χ. το υλικό Τetra pak δεν είναι 100% ανακυκλώσιμο άρα δεν είναι και …τόσο φιλικό προς το περιβάλλον). Αλλά για το θέμα του green washing θα μιλήσουμε πιο εκτενώς σε άλλο μας σημείωμα.