Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι γίνεται με τα ελληνικά κοτόπουλα;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤι γίνεται με τα ελληνικά κοτόπουλα;
spot_img

Μήπως φταίει η εντατική εκτροφή;

Ίσως διαβάσατε πριν από λίγες μέρες για μια μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για το πόσο επιμολυσμένα είναι τα Ελληνικά κοτόπουλα με παθογόνους μικροοργανισμούς που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Foods” με τίτλο: “Prevalence of Campylobacter spp., Salmonella spp., and Listeria monocytogenes, and Population Levels of Food Safety Indicator Microorganisms in Retail Raw Chicken Meat and Ready-To-Eat Fresh Leafy Greens Salads Sold in Greece” https://www.mdpi.com/2304-8158/12/24/4502#app1-foods-12-04502

Η μελέτη προκάλεσε αντιδράσεις και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε την εν λόγω μελέτη προέβη σε “διευκρινιστικές” δηλώσεις που διαβάσατε: https://cibum.gr/nea/asfaleia-trofimon/ellinika-kotopoyla-dieykriniseis-apo-tin-epistimoniki-omada-poy-apokalypse-pos-to-95-einai-molysmena/

Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Γκιαούρης είναι το εξής: τι κάνουν οι μικροβιολόγοι επιστήμονες για την αναθεώρηση (προς τα πάνω!) των μικροβιολογικών ορίων για τους εν λόγω παθογόνους μικροργανισμούς;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η αιτία του προβλήματος είναι απλή: λέγεται εντατική εκτροφή όπου χιλιάδες κοτόπουλα εκτρέφονται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Αν πεθάνει ένα, τότε… τι κάνουν τα υπόλοιπα;

Αν αρρωστήσει ένα, τότε αυτή η ασθένεια δεν μεταδίδεται και στα διπλανά;

Αυτό το βίντεο δείχνει το πρόβλημα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Συνεπώς, η βιομηχανία εκτροφής κοτόπουλων θα πρέπει κάτι να κάνει για το υπαρκτό πρόβλημα. Και οι επιστήμονες να συνεχίσουν να κάνουν έρευνα για το πώς θα μειωθεί το μικροβιακό φορτίο του τελικού προϊόντος και όχι απλά να καθησυχάζουν…

Στην περίπτωση που ένας επιθεωρητής κάνει επιθεώρηση κατά BRC ή ISO22000, τότε αυτό το τελικό προϊόν (νωπό κοτόπουλο) δεν θα είναι μη αποδεκτό;

Πώς θα πιστοποιηθεί αυτή η εταιρεία όταν έχει “μη συμμορφωμένο” με την σχετική νομοθεσία τελικό προϊόν;

Συνεπώς, τα πιστοποιητικά αυτά είναι άκυρα;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο