Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Η είδηση: το ιβηρικό ζαμπόν, ή jamón Ibérico, είναι το πιο ακριβό αλλαντικό στον κόσμο: ένα μόνο κομμάτι του να μπορεί να κοστίσει έως και 4.500 δολάρια (περίπου 4.100 ευρώ). Ο λόγος που κοστίζει τόσο, είναι το γεγονός ότι φτιάχνεται από το πίσω πόδι του μαύρου ιβηρικού χοίρου, μιας σπάνιας φυλής που μπορεί να βρεθεί στις νότιες και δυτικές περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Οκ, όλα αυτά.
Ας σκεφτούμε τώρα την Ελλάδα. Έχουμε σπάνιες φυλές προβάτων και κατσικιών;
Η απάντηση είναι ναι και όλες οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην εξαιρετική δουλειά του Καθηγητή στο Γ.Π.Α. Ιωσήφ Μπιζέλη την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
Να δούμε ποιες ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σπάνιων γαλακτοκομικών προϊόντων και να αναλύσουμε το εξαγωγικό δυναμικό αυτών των τροφίμων.
Απαιτείται γνώση, δουλειά και …φαντασία.
Δεν μας λείπει κανένα!