Πρωτοποριακή μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της γλουτένης στον εγκέφαλο και διαπίστωσε ότι προκαλεί φλεγμονή στον υποθάλαμό του.
Η γλουτένη ως συστατικό βρίσκεται σε μια μεγάλη πλειοψηφία των τροφίμων, από το ψωμί και τα δημητριακά μέχρι και τη βρώμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά πέρα από τη δυσανεξία σε αυτήν, που αφορά μια μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη ότι η γλουτένη από σιτάρι προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γλουτένη προάγει την αύξηση της μάζας σώματος και τη φλεγμονή σε ποντίκια στο εντερικό νευρικό σύστημα και στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλά είναι η πρώτη φορά που διερευνάται η φλεγμονή στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναπληρωτή καθηγητή Alex Tups, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroendocrinology, διεξήχθη σε ποντίκια, τα οποία ο καθηγητής θεωρεί εξαιρετικό μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης φυσιολογίας, εξαιτίας του ότι έχουν πολύ παρόμοιο κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό, ορμονικό και νευρικό σύστημα. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά πιθανό να αφορούν και στον άνθρωπο.
Η μελέτη διερεύνησε εάν μια τυπική δίαιτα, που αναφέρεται ως δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ( LFD ), εμπλουτισμένη με 4,5% γλουτένη (που αντιστοιχεί στην ανθρώπινη μέση ημερήσια κατανάλωση) ή μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ( HFD ), εμπλουτισμένη με 4,5% γλουτένη, αλλάζει το σωματικό βάρος, τους μεταβολικούς δείκτες ή την κεντρική φλεγμονή σε αρσενικά ποντίκια.
Αν και ήταν κάπως αναμενόμενο, επιβεβαιώθηκε πως η γλουτένη είχε μια μέτρια επίδραση στην παχυσαρκία, στα ποντίκια που εκτέθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, αλλά ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρατηρήθηκε και φλεγμονή του υποθαλάμου (εγκεφάλου) από την γλουτένη. Συγκεκριμένα, από τους 2 τύπους ανοσοκυττάρων του εγκεφάλου, αστροκύτταρα και μικρογλοία, βρέθηκε ότι η ουσία αύξησε τον αριθμό αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού και στις 2 δίαιτες.
Αυτή η φλεγμονή του υποθαλάμου που προκαλείται από τη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία, όπως σε πρώτη φάση αύξηση του σωματικού βάρους και μειωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Με τα χρόνια, ενδέχεται οι επιπτώσεις να είναι χειρότερες, για παράδειγμα δημιουργώντας εξασθένηση στη λειτουργεία μνήμης που συνδέεται με διαταραγμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Tups λέει ότι το εύρημα δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν ξαφνικά να τρώνε γλουτένη, καθώς εάν δεν υπάρχει κάποια δυσανεξία, η έλλειψη γλουτένης μπορεί να φέρει επιπτώσεις στην υγεία που να υπερβαίνουν τα πιθανά οφέλη.