Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Δίαιτα υψηλή σε αλάτι αυξάνει τα επίπεδα του στρες κατά 75%

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Δίαιτα υψηλή σε αλάτι αυξάνει τα επίπεδα του στρες κατά 75%
spot_img

Μια δίαιτα που περιέχει πολύ αλάτι μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα στρες, δείχνει μια νέα μελέτη.

Η συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού για τους ενήλικες είναι λιγότερο από έξι γραμμάρια την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Ωστόσο, επειδή το αλάτι βρίσκεται incognito και σε άλλα τρόφιμα, όπως στην πλειοψηφία των αρτοπαρασκευασμάτων, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε αρκετά περισσότερο από αυτό.

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και αγγειακής άνοιας. Ενώ οι επιδράσεις του αλατιού στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα είναι καλά τεκμηριωμένες, ο αντίκτυπος μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι στη συμπεριφορά ενός ατόμου δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αποφάσισαν να ρίξουν φως και στην επίδραση του αλατιού στην συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας ποντίκια πειραματόζωα. Ενώ συνήθως αυτά ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, οι ειδικοί και τους έδιναν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, αντικατοπτρίζοντας την τυπική πρόσληψη των ανθρώπων.

Διαπίστωσαν ότι όχι μόνο αυξήθηκαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες ηρεμίας, αλλά η ορμονική απόκριση των ποντικών στο περιβαλλοντικό στρες ήταν διπλάσια από εκείνη των ποντικών που είχαν κανονική διατροφή. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες αυξήθηκαν κατά 75%.

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη αλατιού αύξησε τη δραστηριότητα των γονιδίων που παράγουν τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλο, οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν την αναθεώρηση της πολιτικής για τη δημόσια υγεία σχετικά με την κατανάλωση αλατιού, με σκοπό οι κατασκευαστές να μειώσουν την ποσότητα αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, βρίσκονται ήδη εν εξελίξει περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουν εάν η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε άλλες αλλαγές συμπεριφοράς, όπως άγχος και επιθετικότητα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο  επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Research . Χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation και το Kidney Research UK.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα