Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί ο καφές με γάλα να καταπολεμήσει τις φλεγμονές;

ΑρχικήΕπιστήμηΜπορεί ο καφές με γάλα να καταπολεμήσει τις φλεγμονές;
spot_img

Ο καφές με γάλα είναι μια απλή, καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μπορεί να διαθέτει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όταν μιλάμε για φλεγμονή εννοούμε την αντίδραση του οργανισμού σε ιούς και ξένες ουσίες που εισβάλλουν στο σώμα ή την καταπόνηση των μυών μετά από έντονη σωματική άσκηση ή μια χρόνια ασθένεια, όπως η αρθρίτιδα.

Τα λεγόμενα αντιοξειδωτικά, γνωστά και ως πολυφαινόλες, που βρίσκονται ήδη στον οργανισμό και μπορούν να αντληθούν και μέσω της τροφής έχουν την δυνατότητα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα που προκαλεί φλεγμονή.

Σχετικά λίγες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν διερευνήσει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες αντιδρούν με άλλα μόρια, όπως πρωτεΐνες που αναμειγνύονται σε τρόφιμα που στη συνέχεια καταναλώνουμε.

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, σε συνεργασία με ερευνητές από το Τμήμα Κτηνιατρικών και Ζωικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ερεύνησαν πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και τα αποτελέσματά τους ήταν αρκετά θετικά.

Για να διερευνήσουν την αντιφλεγμονώδη επίδραση του συνδυασμού πολυφαινολών με πρωτεΐνες, οι ερευνητές εφάρμοσαν τεχνητή φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής από τα κύτταρα στα οποία προστέθηκαν μόνο πολυφαινόλες.

Προηγούμενες μελέτες των ερευνητών έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με τις πρωτεΐνες στα προϊόντα κρέατος, το γάλα και την μπύρα, ενώ σε μια άλλη νέα μελέτη, επιστήμονες εξέτασαν εάν τα μόρια συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ρόφημα καφέ με γάλα. Πράγματι, οι κόκκοι του καφέ είναι γεμάτοι με πολυφαινόλες, ενώ το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Κατά την άποψη των ερευνητών, όχι μόνο ο καφές με γάλα θα μπορούσε να διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά η ανακάλυψή αυτή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλους συνδυασμούς τροφίμων με παρόμοιες ιδιότητες, όπως για παράδειγμα ένα smoothie ή ένα πιάτο με κρέας και λίγο γιαούρτι στο πλάι.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Independent Research Fund Denmark και διεξάγεται σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα