Σύνοψη 8 διαφορετικών μελετών για διάφορους παράγοντες που αφορούν στα τρόφιμα.
Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε μια σύνοψη 8 επιστημονικών άρθρων, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2023, αφιερωμένα στην παρουσία ουσιών ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) σε μια ποικιλία υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM), τη μετανάστευση τους από αυτά, την παρουσία τους σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων και το περιβάλλον, καθώς και πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.
Ακολουθεί η σύνοψη, όπως παρατίθεται στον ιστότοπο foodpackagingforum.org.
Μέτρηση των PFAS σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου 2023, στο περιοδικό Chemosphere, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, Ισπανία, οι επιστήμονες ποσοτικοποίησαν τις PFAS σε 47 άρθρα επαφής με τα τρόφιμα (FCA) που συλλέχθηκαν από 17 γαλλικά εστιατόρια γρήγορου φαγητού, σε ένα διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2021. Τα δείγματα κατασκευάστηκαν από χαρτί ή χαρτόνι και περιελάμβαναν κύπελλα, πιάτα, χαρτιά περιτυλίγματος, κουτιά, φίλτρα, ποτήρια ζέσεως και δίσκους.
Αφού εξήγαγαν τα δείγματα σε μεθανόλη και υπερήχους σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 2 φορές, και έχοντας εφαρμόσει υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας σε αυτά, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι υπήρχαν τρία PFAS σε όλα τα αναλυθέντα δείγματα: υπερφθοροεξανοϊκό οξύ (PFHxA), φθοροτελομερές σουλφονικό οξύ (FTS) και φωσφορικό φθοροτελομερές διεστέρας (diPAP, CAS). Συγκρίνοντας, μάλιστα, τις διαφορετικές ομάδες, τα PAP ανιχνεύθηκαν πιο συχνά (στο 68 -89% των δειγμάτων) και στις υψηλότερες συγκεντρώσεις.
Σε μια άλλη μελέτη πάνω στον ίδιο τομέα, η επικεφαλής ερευνήτρια, Paula Vera, και οι συνεργάτες της μελέτησαν επίσης PFAS σε σε μια ποικιλία υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Αυτή η ερευνητική ομάδα, στόχευσε ουσίες που μεταναστεύουν από 12 δίσκους από χαρτόνι, ανακυκλωμένο χαρτόνι, ζαχαροκάλαμο, άμυλο ή χαρτί, καθώς και τεφλόν ως ένα επιπλέον στοιχείο.
Στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου 2023, στο περιοδικό Talanta, οι επιστήμονες περιγράφουν ότι επικεντρώθηκαν σε FCM για ψημένα προϊόντα που ήταν υδατοαπωθητικά και ελαιοφοβικά επικαλυμμένα και προέρχονταν από την Κίνα ή την Ισπανία. Πειράματα μετανάστευσης πραγματοποιήθηκαν με Tenax® ως προσομοιωτή για στερεές τροφές κάτω από 40 °C για 3 ημέρες. Τα επικαλυμμένα με τεφλόν δείγματα αφέθηκαν επίσης να μεταναστεύσουν για 5 λεπτά στους 175 °C και χρησιμοποιήθηκε υγρή χρωματογραφία υπερυψηλής απόδοσης (UPLC) σε συνδυασμό με φασματοσκοπία μάζας τετραπολικής κινητικότητας (IMS) τετραπολικού χρόνου πτήσης (QTOF).
Οι συγγραφείς εντόπισαν συνολικά έντεκα PFAS στα δείγματα από την Κίνα σε συγκεντρώσεις μεταξύ 3,2 και 22,3 μg/kg συσκευασίας, ενώ μόνο δύο ουσίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα εντοπίστηκαν στα δείγματα από την Ισπανία. Η ουσία που βρέθηκε ως επί τω πλείστω να μεταφέρεται στα τρόφιμα ήταν η PFOA, αλλά σε επίπεδα χαμηλότερα από 0,025 mg/kg, καθιστώντας τα κατάλληλα για χρήση σε επαφή με τρόφιμα, καθώς είναι χαμηλότερα από το όριο του 1 mg/kg για ενώσεις που σχετίζονται με PFOA που ορίζεται από την ΕΕ. Οι ερευνητές θεωρούν πως η μέθοδός τους ήταν αρκετά αξιόπιστη για την ανίχνευση των ουσιών
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2023, στο περιοδικό Food Additives & Contaminants: Part A, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, ερεύνησαν την παρουσία PFAS σε 29 μάρκες καλαμιών που διατίθενται στη βελγική αγορά. Τα καλαμάκια ήταν κατασκευασμένα από πλαστικό πολυγαλακτικού οξέος (PLA), χαρτί, μπαμπού, γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι, κόπηκαν/σπάστηκαν σε κομμάτια και εκχυλίστηκαν με μεθανόλη και διερευνήθηκαν για την παρουσία συνολικά 29 PFAS, με φασματομετρία μάζας υψηλής απόδοσης υγρής χρωματογραφίας-διαδοχής (UPLC-MS/MS) και UHPLC-QTOF.
Ως αποτέλεσμα, εντόπισαν PFAS σε όλους τους τύπους καλαμάκια, εκτός από αυτά που είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα PFAS που αξιολογήθηκαν με στοχευμένη ανάλυση βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα καλαμάκια με βάση το χαρτί (σε επίπεδα έως 7,15 ng/g), τέσσερα στα πέντε καλαμάκια μπαμπού (έως 3,47 ng/g), δύο στα τέσσερα γυάλινα καλαμάκια (έως 6,65 ng/g) και τρία από τα τέσσερα πλαστικά άχυρα (έως 0,924 ng/g). Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον καλαμάκια δεν είναι απαραίτητα καλύτερη επιλογή, ενώ πρότειναν πως η πιο βιώσιμη εκδοχή ήταν τα καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν , δεν περιέχουν PFAS και μπορούν να ανακυκλωθούν πλήρως.
Επιπλέον, ερευνητές από το Maine Organic Farmers and Gardeners Association, στις ΗΠΑ, διερεύνησαν την πιθανότητα οι PFAS να μολύνουν το περιβάλλον μέσω του κομπόστ, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2023, στο περιοδικό Biointerphases. Ανέλυσαν τρία δείγματα τελικού κομπόστ που παρασκευάστηκαν από προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “κομποστοποιήσιμο” και κοπριά και εντόπισαν τουλάχιστον 12 από τα 28 στοχευόμενα PFAS. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κομποστοποιήσιμο σκεύος συντήρησης θα οδηγήσει πιθανότατα στη μόλυνση του τελικού κομπόστ με PFAS, το οποίο “απειλεί τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα”.
PFAS σε τρόφιμα και πόσιμο νερό
Οι επιστήμονες Yingyi Han και Xueli Cao από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Επιχειρήσεων του Πεκίνου και οι συνεργάτες του εξέτασαν το PFAS σε βρώσιμο λάδι παρέχοντας μια επισκόπηση των συγκεντρώσεων, των μετρήσεών τους και των πιθανών πηγών. Στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 2023, στο περιοδικό Foods, περιγράφουν ότι έψαξαν στο Web of Science για τη σχετική βιβλιογραφία που δημοσιεύτηκε τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν μια ποικιλία πηγών PFAS σε βρώσιμα έλαια. Για παράδειγμα, η μηχανή λείανσης που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία λαδιού μπορεί να είναι κατασκευασμένη από πλαστικό που περιέχει PFAS ή μολυσμένο με τις ουσίες που υπάρχουν στα απορρυπαντικά και τα λιπαντικά. Επιπλέον, τόνισαν τη μετανάστευση των PFAS από τα FCM που πραγματοποιείται με δύο διαφορετικούς τρόπους: από πλαστικές ή χάρτινες συσκευασίες κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά ή από τηγάνια επικαλυμμένα με ρητίνη φθοράνθρακα, σκεύη ψησίματος και αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των τροφίμων προσθέτοντας βρώσιμο λάδι.
Επιπρόσθετα, σε ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2023, στο περιοδικό Npj clean water, επιστήμονες από το Μαλαισιανό πανεπιστήμιο, Universiti Putra Malaysia, Serdang, συζήτησαν πρακτικές παρακολούθησης και διαχείρισης PFAS στο περιβάλλον με έμφαση στο PFOA και το PFOS που εντοπίζονται συχνότερα στο περιβάλλον. Οι συγγραφείς τόνισαν ότι σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες χώρες, οι αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες συχνά στερούνται κανονισμών και μηχανισμών για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων PFAS. Κατά συνέπειτα, οι PFAS είναι ευρέως διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο και οι συγκεντρώσεις τους έχουν υπερβεί το πλανητικό όριο χημικής ρύπανσης.
Επιπτώσεις στην υγεία από τις PFAS
Σε ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2023, στο περιοδικό Chemical Engineering Journal, ο Karuna Singh από το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Δελχί και οι συνεργάτες του εστιάζουν στις επιπτώσεις των PFAS στην Ασία. Εξήγησαν, όπως και στην έρευνα που παρατίθεται ακριβώς από πάνω, ότι στις περισσότερες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως αυτές στην Ασία, δεν υπάρχουν κανονισμοί.
Δεδομένου του πληθυσμού άνω των 4,6 δισεκατομμυρίων στην Ασία και της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα που περιέχουν PFAS, η Ασία κινδυνεύει πολύ περισσότερο από αυτές τις χημικές ουσίες σε σύγκριση με τον δυτικό κόσμο. Στην ανασκόπησή τους, συζήτησαν τους διαφορετικούς τύπους PFAS, την εμφάνισή τους στο περιβάλλον με έμφαση στις ασιατικές χώρες, την ανθρώπινη έκθεση και τις επιπτώσεις στην υγεία που κατηγοριοποιούνται μεταξύ των επιπτώσεων της μητέρας, εκείνων στην υγεία του νεογέννητου και του παιδιού, τις καρδιομεταβολικές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνόψισαν περαιτέρω τους ισχύοντες κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και τεχνολογίες για την αποκατάσταση διαφορετικών περιβαλλοντικών πινάκων από το PFAS.
Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκαν και η Claire Philippat από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ των Άλπεων στη Γαλλία και οι συγγραφείς ενδιαφέρθηκαν για τις επιπτώσεις του PFAS στην αναπνευστική υγεία των παιδιών. Στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 2023, στο περιοδικό Environmental Research, περιέγραψαν ότι στήριξαν την έρευνά τους σε 433 ζευγάρια μητέρας-παιδιού από τη κοόρτη μητέρας-παιδιού SEPAGES (2014–2017, Γκρενόμπλ, Γαλλία). Οι επιστήμονες συνέλεξαν μητρικό αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εξέτασαν την πνευμονική λειτουργία του παιδιού τους σε ηλικία δύο ή 36 μηνών ή το ιστορικό αναπνευστικών ασθενειών τους πρώτους 36 μήνες.
Αξιολογώντας 13 PFAS, εντόπισαν επτά ουσίες περίπου στο 100% των δειγμάτων και τις άλλες έξι σε λιγότερο από το 70% των δειγμάτων. Ακόμη, το 14% των γονέων ανέφερε ότι το παιδί τους είχε άσθμα, το 34% είχε συριγμό, το 38% βρογχιολίτιδα και το 21% είχε βρογχίτιδα. Μάλιστα, 51 παιδιά κατατάχθηκαν στην ομάδα υψηλής συγκέντρωσης PFAS (76-96%), ποσοστό που συνιστά ισχυρή ένδειξη της μεταφοράς της ουσίας από τη μητέρα στο παιδί.