Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πίτουρο σόργου: Περισσότερα τα οφέλη για την υγεία από το αλεύρι ολικής αλέσεως

ΑρχικήΕπιστήμηΠίτουρο σόργου: Περισσότερα τα οφέλη για την υγεία από το αλεύρι ολικής αλέσεως
spot_img

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ διαπιστώνουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα του πίτουρου σόργου συγκριτικά με άλλα δημητριακά.

Το πίτουρο σόργου, είναι ένα χαμηλού κόστους υποπροϊόν που προκύπτει από την άλεση του δημητριακού σόργου. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δημοτικότητα, χάρη στο ότι προστίθεται σε διάφορες συνταγές για την βελτίωση των αρτοσκευασμάτων χωρίς γλουτένη. Πλέον, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ συνιστούν πως περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα ορισμένων απαραίτητων αμινοξέων και μετάλλων που απαιτούνται για την ανθρώπινη υγεία και ανάπτυξη.

Αναλυτικότερα, το πίτουρο σόργου περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, λευκίνη και βαλίνη, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το αλεύρι ολικής αλέσεως. Το ανθεκτικό στο κλίμα δημητριακό χωρίς γλουτένη έχει επίσης τα δικά του μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους κόκκους που παράγονται παγκοσμίως.

Ο Δρ Janet Adebo και ο Dr Hema Kesa ερεύνησαν και συνέκριναν τη θρεπτική ποιότητα και τις λειτουργικές ιδιότητες των διαφορετικών ανατομικών μερών δύο τοπικά διαθέσιμες ποικιλίες σόργου – του λευκού και του καφέ σόργου.

Πίτουρο για διατροφή

Ο Δρ Adebo δήλωσε πως, «Η μείωση των θρεπτικών συστατικών στο πίτουρο σόργου έχει γίνει θέμα διατροφικής ανησυχίας. Η αφαίρεση πίτουρου ή η μείωση του μεγέθους των σωματιδίων του πίτουρου λόγω άλεσης ή σκόπιμης αφαίρεσης του φλοιού, επηρεάζει τη θρεπτική ποιότητα. Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν την τακτική κατανάλωση τροφών με δημητριακά ολικής αλέσεως με μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Οι μελέτες το συσχετίζουν κυρίως με το συστατικό του πίτουρου που περιλαμβάνεται ως μέρος των δημητριακών ολικής αλέσεως».

Ανθεκτική στο κλίμα, ευέλικτη πηγή τροφής

Το σόργο καλλιεργείται ευρέως τόσο ως παραδοσιακή όσο και ως εμπορική καλλιέργεια για ανθρώπινη και ζωική τροφή σε μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Ασίας. Είναι ένας από τους τρεις κόκκους χωρίς γλουτένη στους επτά κορυφαίους κόκκους που παράγονται παγκοσμίως – οι άλλοι είναι το καλαμπόκι (καλαμπόκι) και το ρύζι.

Το δημητριακό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι παράγεται τοπικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι γνωστό για την υψηλή ανθεκτικότητά του σε συνθήκες λειψυδρίας. Υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες ανεκτικές σε υγρά εδάφη.

Το σόργο ολικής αλέσεως παρασκευάζεται παραδοσιακά σε χυλό, ψωμάκια, μπύρα και κέικ και χρησιμοποιείται ήδη ως πρόσθετο συστατικό για την ανάπτυξη σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, ψημένων προϊόντων, σοκολάτας και ζυμαρικών.

Φυτικές ίνες και οξέα

Οι ακατέργαστες ίνες στα δείγματα πίτουρου που ανέλυσε ο Δρ Adebo ήταν πολύ υψηλότερες από ό,τι σε άλλα μέρη του δημητριακού ολικής αλέσεως, λέει ο Dr Adebo. Σε σύγκριση με το ολόκληρο δημητριακό, το λευκό πίτουρο σόργου είχε 278,4% υψηλότερες ακατέργαστες ίνες και το πίτουρο καφέ σόργου είχε 203% υψηλότερες ακατέργαστες ίνες.

Εν τω μεταξύ, το πίτουρο καφέ σόργου περιείχε υψηλά επίπεδα του απαραίτητου οξέος λευκίνης, έως και 1,60 g/100g, σύμφωνα με τον Adebo.

Το πίτουρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή των απαραίτητων επιπέδων αυτού του απαραίτητου αμινοξέος που απαιτείται για την αποκατάσταση και την οικοδόμηση των μυών.

Ακόμη, τψηλές ποσότητες έως και 0,80 g/100 g βαλίνης ανιχνεύθηκαν στο πίτουρο καφέ σόργου. που συνιστά ένα αμινοξύ ζωτικής σημασίας για τον μυϊκό ιστό και την επισκευή καθώς και την παραγωγή αυξητικής ορμόνης – πολλές από αυτές τις λειτουργίες χρειάζονται σε παιδιά και εφήβους που χρειάζονται αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ασβέστιο και μαγνήσιο

Στο πίτουρο σόργου ανιχνεύθηκαν σχετικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πίτουρο σόργου είναι μια φθηνή και άμεσα διαθέσιμη πηγή αυτών των μετάλλων που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών.

Η ανάλυση βρήκε 1020,91 mg/100 g ασβεστίου και 292,25 mg/100 g μαγνησίου στο καφέ πίτουρο σόργου.

Στο πίτουρο από λευκό σόργο, τα αποτελέσματα δείχνουν 995,17 mg/100 g ασβεστίου και 226,02 mg/100 g μαγνησίου.

Ακατέργαστο λίπος

Τα σχετικά υψηλά επίπεδα λίπους στο πίτουρο θα μπορούσαν δυνητικά να ανοίξουν μια αγορά για το έλαιο από πίτουρο σόργου – ένα έλαιο «φυτικής» βάσης, με υψηλά επίπεδα ακατέργαστου λίπους, 120,7% υψηλότερα στο λευκό και 81,3% υψηλότερο ακατέργαστο λίπος στο καφέ.

Πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα δημητριακά

Όταν συγκρίνουμε το σόργο με τους κορυφαίους κόκκους παγκοσμίως, διαπιστώνεται πως υπάρχουν πολλά μακροθρεπτικά και πως σε σύγκριση με το καλαμπόκι, το σιτάρι, το ρύζι, το κριθάρι και τη βρώμη, το σόργο περιέχει παρόμοιες σειρές πρωτεϊνών, ακατέργαστων φυτικών ινών, υδατανθράκων και μετάλλων. Αυτό σημαίνει πως είναι μια καλή επιλογή για τη διατροφή των κατοίκων περιοχών, όπως στη Νότια Αφρική, που υπάρχει σε αφθονία, λένε οι ερευνητές.

Το σόργο δεν περιέχει γλουτένη και αυτό το καθιστά ασφαλές και κατάλληλο δημητριακό για άτομα που πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, επειδή πάσχουν από παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη ή η δυσανεξία στη γλουτένη, λέει.

«Επίσης, έχει βρεθεί ότι το σόργο περιέχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι ένας τύπος διαιτητικών ινών που αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο. Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και συμβάλλοντας στη βελτίωση της πέψης. Ακόμη, έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) σε σύγκριση με ορισμένα άλλα δημητριακά. Οι τροφές με χαμηλότερο GI μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη», συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων, το σόργο μπορεί επίσης να είναι μια ευέλικτη και τοπική πηγή για προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές, λέει ο Kesa, εννοώντας ότι ορισμένες ελλείψεις σε τροφές που μπορεί να προκύψουν- για παράδειγμα- από κάποια πλημμύρα ή ξηρασία- μπορούν να καλυφθούν από το σόργο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Heliyon. Διαβάστε τη ολόκληρη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο