Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βουλιμία: Η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο έχει άμεση σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά

ΑρχικήΕπιστήμηΒουλιμία: Η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο έχει άμεση σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά
spot_img

Η τάση για ανθυγιεινή διατροφή δεν είναι θέμα γεύσης αλλά στο πως τα συστατικά των τροφίμων επηρεάζουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Ο επιστήμονας Matt Howe ερευνά τον τρόπο που το μεσο-ραβδωτό σύστημα ντοπαμίνης επηρεάζει ορισμένες συμπεριφορές και μοτίβα, όπως για παράδειγμα την τάση για ανθυγιεινή διατροφή.

- Advertisement -

Τα άτομα που δυσκολεύονται να ελέγξουν την πρόσληψη τροφής τείνουν να καταναλώνουν υπερβολικά ορισμένα είδη τροφών, όπως ντόνατς ή σοκολάτα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και άλλα θέματα υγείας.

Αλλά για τον Matt Howe , επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Νευροεπιστημών και μέρος του Τεχνολογικού  Κολλεγίου Επιστημών της Βιρτζίνια, οι επιλογές τους, παρά τη δημοφιλή γενίκευση, μπορεί στην πραγματικότητα να μην βασίζονται στην γεύση ορισμένων τροφίμων ή πόσες θερμίδες περιέχουν, αλλά με κάτι άλλο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Howe που παρατίθενται στον ιστότοπο Eurekalert, η προβληματική διατροφή σχετίζεται με τον συνδυασμό των συστατικών στα τρόφιμα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Ο επιστήμονας εξηγεί πως το μεσο-ραβδωτό σύστημα ντοπαμίνης είναι ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που ελέγχει την κίνηση, τη μάθηση και τα κίνητρα. Οπότε, η κατανόηση περισσότερων για το πώς αυτό το σύστημα λειτουργεί, μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές νέες θεραπείες για διαταραχές διατροφής και φαρμάκων, ακόμα και ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, που επίσης προκύπτουν από βλάβη σε αυτό το κύκλωμα.

Μάλιστα, για την έρευνά του αναφορικά με τη λειτουργεία του μεσο-ραβδωτού συστήματος ντοπαμίνης και το πώς αυτό επηρεάζεται από διάφορους συνδυασμούς συστατικών, ο Howe έλαβε μια πενταετή χρηματοδότηση 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, την Stephen Katz Early Stage Investigator R01 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) και το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφροπαθειών.

Ο Howe έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες αιχμής για τη μέτρηση της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και τον έλεγχο της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ακριβείς πληθυσμούς νευρώνων σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Αυτού του είδους πειράματα επιτρέπουν τον άμεσο έλεγχο υποθέσεων σχετικά με το πώς ένας συγκεκριμένος πληθυσμός κυττάρων στον εγκέφαλο ελέγχει τη συμπεριφορά.

Για τα πειράματα, χρησιμοποιούνται ποντίκια, καθώς με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες καταγράφουν και χειρίζονται απευθείας την εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία ενημερώνει τα υπολογιστικά μοντέλα για τη λειτουργία αυτών των εγκεφαλικών κυκλωμάτων.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να παρέχουμε μια βάση για μελλοντικές μελέτες για το πώς η ντοπαμίνη επηρεάζει την πρόσληψη τροφής και να συμβάλει στην εκπαίδευση των ανθρώπων για το πώς μπορούν να διαγράψουν πρότυπα συμπεριφοράς που σχετίζονται με κακές επιλογές τροφίμων και να τρώνε πιο υγιεινά», είπε ο Howe.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα