Eπιστήμονες στην Κίνα εφηύραν μικροσκοπικά ψάρια ρομπότ που καταβροχθίζουν τα μικροπλαστικά στο νερό!
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που ποικίλλουν σε εύρος, παρά το ότι είναι όλα πολύ μικρά σε μέγεθος. Τα μικρότερα κομμάτια δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η σύνθεσή τους μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος πλαστικού υλικού, όπως πολυαιθυλένιο (PE), ηλεκτρικό πολυβουτυλένιο (PBS) ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικά σχήματα, χρώματα, μεγέθη και πυκνότητες.
Εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Μπορούν να μολύνουν το νερό, θαλασσινό και πόσιμο, αλλά και στα ψάρια, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας πλαστικού που απορρίπτεται κάθε χρόνο στη θάλασσα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως πλέον, τα μικροπλαστικά από πολυμερή και συσκευασίες έχουν περάσει και στο ανθρώπινο αίμα.
Η επιστήμη, λοιπόν, αποφάσισε για άλλη μια φορά να σώσει την κατάσταση και να βρει έναν τρόπο για το πώς θα τα ξεφορτωθεί αποτελεσματικά. Αφού τα μικροπλαστικά μολύνουν το νερό, τι καλύτερο από τα ψάρια να τα αντιμετωπίσουν; Βέβαια δεν πρόκειται για ψάρια που τρώμε, αλλά για μικρά ρομπότ έχουν μήκος μόλις 1,3 εκατοστά, λίγο μεγαλύτερα από ένα κουμπί.
Όμως, παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι πολύ γρήγορα! Μπορούν να ταξιδέψουν έως και 10 εκατοστά σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα. Η δουλειά τους είναι να απορροφούν μικρά κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν και μικροπλαστικά από το νερό. Αυτή η ευφυής ανακάλυψη οφείλεται σε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στην Κίνα.
Τα ρομπότ-ψάρια είναι φτιαγμένα από ένα πολύ ισχυρό υλικό που ονομάζεται nacre και βρίσκεται στο εσωτερικό των αχιβάδων! Οι επιστήμονες λένε ότι τα ψάρια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολύ καλά σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς και ποτάμια. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους, όμως, είναι ότι επισκευάζουν μόνα τους όποια βλάβη τους τύχει. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα να διαπιστωθεί το πώς θα αντεπεξέλθουν στον «πραγματικό» κόσμο και σε όποιες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσει.
Πηγή: bbc.co.uk