Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από το κρέας εργαστηρίου στην… σοκολάτα εργαστηρίου!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΑπό το κρέας εργαστηρίου στην... σοκολάτα εργαστηρίου!
spot_img

Η κλιματική αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο νέες λύσεις για να αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής κακάο.

   Τα τελευταία χρόνια η τιμές της σοκολάτας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου El Nino, με τις εταιρίες να καταφεύγουν σε διάφορες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν. Το 2023 η αύξηση έφτασε τα 14% ενώ το βούτυρο κακάο έχει επίσης αυξηθεί κατά 20,5%. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

   Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο επεσήμανε τη μείωση της παραγωγής στις δύο χώρες που παράγουν το περισσότερο κακάο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Nasdaq εκτινάχθηκαν από το χαμηλό των 2.600 δολαρίων ανά τόνο στο υψηλό των 11.064 δολαρίων.

  Πριν λίγους μήνες, οι αυξήσεις αυτές οδήγησαν εταιρίες όπως η Cadbury να προβούν σε τακτική shrinkflation μειώνοντας τις ποσότητες της σοκολάτας, διατηρώντας ωστόσο τις τιμές ίδιες. Η Mondelez βέβαια, προνόησε αρκετό καιρό πριν μειώνοντας την ποσότητα στις σοκολάτες της, όπως υποστήριξε, λόγω αυξανόμενου κόστους παραγωγής και πληθωρισμού.

   Από τη άλλη, άλλες νεοσυσταθείσες εταιρείες, ακολουθώντας τις ραγδαίες αλλαγές που αντιμετωπίζει ο κλάδος, πρωτοπορούν δημιουργώντας σοκολάτες χωρίς κακάο, από άλλα φυτικά συστατικά όπως η Nocoa η και η QOA.

Άλλες πάλι αντί να καλλιεργούν ή να συγκομίζουν κόκκους κακάο, παρασκευάζουν σοκολάτα με συνθετικά ή άλλα συστατικά που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

   «Έχουμε δει κάποιους να απομακρύνονται από τη σοκολάτα σε άλλα προϊόντα, είτε πρόκειται για μπισκότα είτε για αλμυρά σνακ», δήλωσε ο αναλυτής της J.P. Morgan, Ken Goldman, σε μια έκθεση έρευνας. «Πιστεύουμε ότι η σοκολάτα χάνει λίγο μερίδιο, επομένως οι καταναλωτές σίγουρα αντιδρούν στις υψηλότερες τιμές».

   Οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να μειωθούν τελικά, ανέφερε η τράπεζα. Αλλά οι εταιρείες τροφίμων έρχονται με πιο μακροπρόθεσμες λύσεις. Ο J.P. Morgan είπε ότι κάποιοι αναπτύσσουν συνταγές που απαιτούν λιγότερο κακάο. Και οι μελλοντικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν εντελώς το κακάο, χωρίς να εγκαταλείψουν τα προϊόντα σοκολάτας.

   Σε έκθεση της εταιρείας έρευνας αγοράς Crunchbase, αναφέρονται τέσσερις εταιρείες που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 110 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, συλλογικά, τους τελευταίους μήνες.

  Η Voyage Foods, που ιδρύθηκε το 2021, έκλεισε πρόσφατα έναν κύκλο 52 εκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότησή της στα 94 εκατομμύρια δολάρια. Η χρηματοδότηση προερχόταν κυρίως από προηγούμενους επενδυτές, συνεπικεφαλής των Level One Fund και Horizons Ventures. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα ίδια κεφάλαια στο παιχνίδι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Crunchbase. Μαζί με τις σοκολάτες χωρίς κακάο και τις γκοφρέτες που λιώνουν, η Voyage Foods χρησιμοποιεί επίσης αποκλειστική τεχνολογία για την παρασκευή αλειμμάτων χωρίς ξηρούς καρπούς και καφέ χωρίς κόκκους. Πέτυχε εθνική διανομή με τη Walmart τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

  Η Planet A Foods με έδρα τη Γερμανία έχει συγκεντρώσει το δεύτερο μεγαλύτερο μετοχικό κεφάλαιο στη λίστα με μόλις πάνω από 43,3 εκατομμύρια δολάρια. Ιδρύθηκε επίσης το 2021, η εταιρεία χρησιμοποιεί τη δική της τεχνολογία για τη ζύμωση φυτικών συστατικών για προϊόντα όπως το ChoViva Concentrate και το ChoViva Butter. Μαζί οι δύο φτιάχνουν σοκολάτα χωρίς κακάο. το τελευταίο από μόνο του μπορεί να αντικαταστήσει το φοινικέλαιο.

  Τρίτη στη λίστα του Crunchbase είναι η California Cultured, με έδρα το Δυτικό Σακραμέντο και ιδρύθηκε το 2020. Έχει συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια για τα βιώσιμα προϊόντα καφέ και σοκολάτας της. Η διαδικασία είναι παρόμοια και για τα δύο: εξαγωγή κυττάρων από ποικιλίες κακάο και κόκκων καφέ και στη συνέχεια καλλιέργεια τους σε μεγάλες δεξαμενές που μιμούνται τα φυσικά τους ενδιαιτήματα. Αν και δεν έχει ακόμη εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα, το πρώτο θα είναι η σκόνη κακάο.

   Η Nukoko, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τελευταία στη λίστα. Ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2023 και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχική χρηματοδότηση. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπαράγει τη διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται συνήθως για τη μετατροπή των κόκκων κακάο σε σοκολάτα, αλλά χρησιμοποιεί κόκκους εγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί για κόκκους κακάο. Αν και η Nukoko δεν έχει ακόμη προϊόντα στην αγορά, ο ιστότοπός της λέει ότι κάποια θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

https://www.fooddive.com/news/4-startups-taking-cocoa-out-chocolate/715563/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.

Σήμα κινδύνου από ερευνητές: Βλαβερά τα τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμό “περισσότερης πρωτεΐνης”

Επιστημονική έρευνα για το πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα που γράφουν ότι περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο