Ασφάλεια της σκόνης Acheta domesticus ως νέο τρόφιμο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283α.
Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει γνώμη σχετικά με τη σκόνη Acheta (A.) domesticus ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283. Πρόκειται για οικοδίαιτο γρύλλο, ένα είδους εντόμου που ανήκει στην οικογένεια των Gryllidae.
Τα κύρια συστατικά του NF είναι η πρωτεΐνη, το λίπος και οι διαιτητικές ίνες (χιτίνη). Η ομάδα επισημαίνει ότι η συγκέντρωση των προσμείξεων στο NF εξαρτάται από τα επίπεδα εμφάνισης αυτών των ουσιών στις ζωοτροφές των εντόμων. Η ειδική ομάδα επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια όσον αφορά τη σταθερότητα του NF εάν το NF συμμορφώνεται με τα προτεινόμενα όρια προδιαγραφών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.
Ο αιτών πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το NF ως συστατικό τροφίμων σε ορισμένα τρόφιμα. Ο πληθυσμός-στόχος που προτείνει ο αιτών είναι ο γενικός πληθυσμός. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι θρεπτικά μειονεκτική. Η ομάδα επισημαίνει ότι δεν προκύπτουν ανησυχίες για την ασφάλεια από τις τοξικολογικές πληροφορίες του A. domesticus. Ωστόσο η ομάδα της EFSA, θεωρεί ότι η κατανάλωση του NF μπορεί να προκαλέσει πρωτογενή ευαισθητοποίηση στις πρωτεΐνες A. domesticus και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά στα καρκινοειδή, τα ακάρεα και τα μαλάκια. Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα από τη ζωοτροφή μπορεί να καταλήξουν στο NF. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης.