Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Πράσινο φως για αλεύρι γρύλου ως νέο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαEFSA: Πράσινο φως για αλεύρι γρύλου ως νέο τρόφιμο
spot_img

Ασφάλεια της σκόνης Acheta domesticus ως νέο τρόφιμο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283α.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει γνώμη σχετικά με τη σκόνη Acheta (A.) domesticus ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283. Πρόκειται για οικοδίαιτο γρύλλο, ένα είδους εντόμου που ανήκει στην οικογένεια των Gryllidae.

Τα κύρια συστατικά του NF είναι η πρωτεΐνη, το λίπος και οι διαιτητικές ίνες (χιτίνη). Η ομάδα επισημαίνει ότι η συγκέντρωση των προσμείξεων στο NF εξαρτάται από τα επίπεδα εμφάνισης αυτών των ουσιών στις ζωοτροφές των εντόμων. Η ειδική ομάδα επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια όσον αφορά τη σταθερότητα του NF εάν το NF συμμορφώνεται με τα προτεινόμενα όρια προδιαγραφών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.

Ο αιτών πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το NF ως συστατικό τροφίμων σε ορισμένα τρόφιμα. Ο πληθυσμός-στόχος που προτείνει ο αιτών είναι ο γενικός πληθυσμός. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι θρεπτικά μειονεκτική. Η ομάδα επισημαίνει ότι δεν προκύπτουν ανησυχίες για την ασφάλεια από τις τοξικολογικές πληροφορίες του A. domesticus. Ωστόσο η ομάδα της EFSA, θεωρεί ότι η κατανάλωση του NF μπορεί να προκαλέσει πρωτογενή ευαισθητοποίηση στις πρωτεΐνες A. domesticus και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά στα καρκινοειδή, τα ακάρεα και τα μαλάκια. Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα από τη ζωοτροφή μπορεί να καταλήξουν στο NF. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο