Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η διατροφή με βρώσιμα έντομα έχει θετικά αποτελέσματα στη λίμπιντο και στον ύπνο

ΑρχικήFuture Food TodayΗ διατροφή με βρώσιμα έντομα έχει θετικά αποτελέσματα στη λίμπιντο και στον ύπνο
spot_img

Τι έδειξε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους.

   Αξιολογώντας τις δυνατότητες των βρώσιμων εντόμων ως εναλλακτικής πηγής πρωτεΐνης, ερευνητές του πανεπιστημίου του Dschang στο Καμερούν, εξέτασε τα αποτελέσματα της αντικατάστασης του παραδοσιακού ιχθυάλευρου Clupea harengus με το Ruspoliasshopsperidula σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science of Animal Products. Οι ερευνητες εξέτασαν πως σε ένα διάστημα 12 εβδομάδων, αυτή η διατροφική αλλαγή επηρέασε τη λίμπιντο, τον ύπνο, την ανάπτυξη των μαλλιών και τη γενική υγεία τους.

   Το ενδιαφέρον για εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης αυξάνεται παράλληλα με τον παγκόσμιο πληθυσμό,  καθώς η παραδοσιακή κτηνοτροφική παραγωγή καταπονεί όλο και περισσότερο τους περιβαλλοντικούς πόρους. Τα βρώσιμα έντομα, ιδιαίτερα οι ακρίδες, είναι άφθονα σε περιοχές όπως το Καμερούν και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα και μέταλλα ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη.

   Η μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση του ιχθυάλευρου με άλευρο ακρίδας Ruspolia nitidula είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των αρουραίων. Όσοι ακολουθούσαν δίαιτα ακρίδας εμφάνισαν ενισχυμένη λίμπιντο, με αυξημένες εισαγωγές και εκσπερματώσεις σε σύγκριση με αρουραίους που ακολουθούσαν ιχθυάλευρα ή δίαιτες με έλλειψη πρωτεΐνης. Η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε επίσης, με τους αρουραίους να βιώνουν περισσότερο και πιο ξεκούραστο ύπνο. Η ποιότητα των μαλλιών ήταν αξιοσημείωτα ανώτερη, με το 94,58% των τριχών σε βέλτιστη κατάσταση στην ομάδα που τρέφονταν με ακρίδα, σε σύγκριση με μόλις 5,55% και 0,27% στις ομάδες με ιχθυάλευρο και έλλειψη πρωτεΐνης. Επιπλέον, οι αρουραίοι που τρέφονταν με ακρίδα εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση σωματικού βάρους, υποδεικνύοντας συνολικά καλύτερη υγεία και διατροφή. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες του γεύματος ακρίδας ως βιώσιμης και διατροφικά ανώτερης εναλλακτικής πηγής πρωτεΐνης.

   Ο Δρ Ngnaniyyi Abdoul, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, παρατήρησε: “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τις σημαντικές δυνατότητες των εδώδιμων εντόμων όπως η Ruspolia nitidula ως εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Το γεύμα ακρίδας όχι μόνο καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες αλλά προσφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης λίμπιντο, καλύτερα ύπνου και βελτιωμένη ποιότητα μαλλιών, με εκτεταμένες συνέπειες τόσο για τη διατροφή των ζώων όσο και για τους ανθρώπους».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο