Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας από… ξύλο!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτομία: Τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας από... ξύλο!
spot_img

Υπολείμματα της δασοκομίας και της ξυλοβιομηχανίας, μετατρέπονται σε έλαια και λιπαρά οξέα.

Αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά παραγόμενα λίπη και φυτικά έλαια από… ξύλο δημιούργησε η εταιρεία Fibenol σε συνεργασία με την  startup βιοτεχνολογίας ÄIO. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ÄIO, τα σάκχαρα του ξύλου Fibenol (υπολείμματα της δασοκομίας και της ξυλοβιομηχανίας) μετατρέπονται σε έλαια και λιπαρά οξέα, κατάλληλα ως συστατικά για λειτουργικά τρόφιμα, ζωοτροφές και καλλυντικά.

H εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία προεπεξεργασίας Sweetwater Energy Sunburst. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κλασματοποίηση καθώς το ξύλο αποδομείται στα βασικά του συστατικά. Η διαδικασία χρησιμοποιεί θερμότητα, πίεση και μηχανική ισχύ για να μετατρέψει τα ροκανίδια ξύλου σε πολτό σαν μους σοκολάτας που μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε βιοϋλικά.

Με την ενσωμάτωση της προηγμένης τεχνολογίας της ÄIO, το Fibenol μπορεί πλέον να μετατρέπει αποτελεσματικά τα σάκχαρά του C5 σε τρόφιμα υψηλής αξίας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, αυτά τα μεταποιημένα σάκχαρα προσφέρουν πολλά υποσχόμενα εναλλακτικά συστατικά για την ελαιοχημική βιομηχανία. Ο Karl Peebo, ο διευθυντής του έργου στη Fibenol, εξέφρασε ενθουσιασμό για τον πιθανό αντίκτυπο: “Καθώς ο τομέας των τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές, η τεχνολογία μας για τον διαχωρισμό χαμηλού αποτυπώματος CO2 αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία. Αναμένουμε ένα αυξανόμενο φάσμα εφαρμογών για κυτταρινικά σάκχαρα στην βιομηχανία τροφίμων στο μέλλον».

Με την παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα φυτικής προέλευσης στα ύψη, αυτά τα νέα συστατικά έχουν τεράστιες δυνατότητες να αντικαταστήσουν τα ζωικά λίπη και το φοινικέλαιο, διασφαλίζοντας παράλληλα την τοπική διατροφική ασφάλεια. Οι ερευνητές του ÄIO υπολόγισαν ότι η υιοθέτηση βιοτεχνολογικών διαδικασιών για την απόκτηση νέων και εναλλακτικών λιπών και ελαίων θα μπορούσε να μειώσει 100 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2, υποθέτοντας ότι η τεχνολογία του ÄIO αντικαθιστά περίπου το 30% της τρέχουσας χρήσης φοινικελαίου.

Σχετικά με το Fibenol:

Η Fibenol εφαρμόζει νέα τεχνολογία αιχμής για την παραγωγή πρώτων υλών βιολογικής βάσης όπως λιγνίνη, σάκχαρα ξύλου και εξειδικευμένη κυτταρίνη από υπολείμματα ξύλου. Η καινοτόμος διαδικασία κλασματοποίησης του Fibenol μετατρέπει περισσότερο από το 90% της ξυλώδους βιομάζας σε υλικά υψηλής αξίας με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτά τα βιώσιμα βιολογικά υλικά μπορούν να αντικαταστήσουν χημικά με βάση τα ορυκτά για την παραγωγή καλλυντικών, δομικών υλικών, ζύμωσης και πολλών άλλων προϊόντων. Η Fibenol πρωτοστατεί στο έργο SWEETSWOODS και πρωτοπορεί σε λύσεις που θα επιτρέψουν στις βιομηχανίες να απομακρυνθούν από τους ορυκτές πηγές και να προχωρήσουν προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Σχετικά με το ÄIO:

Από το 2022, η ÄIO βρίσκεται σε αποστολή να αναπτύξει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στα ζωικά λίπη και το φοινικέλαιο. Με την εισαγωγή νέων προϊόντων λιπιδίων που διαμορφώνουν το μέλλον στην αγορά, η εταιρεία στοχεύει να προκαλέσει μια στροφή του μυαλού προς πιο υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση. Η λύση βιοτεχνολογίας της ÄIO μετατρέπει διάφορες πλευρικές ροές σε συστατικά προστιθέμενης αξίας πλούσια σε υγιή λιπαρά οξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και χρωστικές ουσίες. Η καινοτόμος προσέγγισή της συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων και στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανιών τροφίμων και καλλυντικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα