Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος

ΑρχικήΝέα2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος
spot_img

cibum team


Κάλεσμα σε όλους «να δουλέψουμε ενωμένοι, προκειμένου το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό» απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος που έγινε στη Λάρισα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μιλώντας για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή του βαμβακιού, AGRO 2, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «συμβάλλει καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού». Και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την ένταξη και χρηματοδότηση του βαμβακιού του AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο και δίκαιο αίτημά σας».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε στο σημαντικό ρόλο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και περιέγραψε τους κεντρικούς στόχους στην καλλιέργεια του «λευκού χρυσού» όπως τον χαρακτήρισε. Μεταξύ αυτών είναι:

– η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας,

– η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης,

– η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού βάμβακος και

– η ανάδειξη φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών.

Μιλώντας για τις ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν ώστε να επιτευχθεί η ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βάμβακος ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι απαιτείται η ενίσχυση της κατάρτισης και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και η στόχευση στην ορθολογικότερη χρήση εισροών αλλά και η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. «Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος έχει όραμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε μεταξύ άλλων η γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου κάτι που σύμφωνα με την ίδια «την καθιστά πολύτιμο συνεργάτη του ΥΠΑΑΤ».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης λέγοντας ότι «στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικού βάμβακος στις διεθνείς αγορές».

Χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» την κλιματική αλλαγή, ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ «να σταθεί δίπλα από τον παραγωγό» αλλά και να «δοθούν κίνητρα στις ομάδες παραγωγών».

«Στόχος μας είναι ένα εμβληματικό προϊόν του 20ου αιώνα να το πάμε στον 21ο αιώνα» είπε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν. Αναφερόμενος στο πρότυπο AGRO 2 σημείωσε πως «το ελληνικό βαμβάκι αρχίζει και έχει σφραγίδα παγκόσμια» καθώς «υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους για το AGRO».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός είπε ότι «στόχος μας είναι να συνδράμουμε στη δημιουργία ποιοτικού βαμβακιού». Σε αναφορά του για το Στρατηγικό Σχέδιο για το Βαμβάκι, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΑΑΤ, έως τις 28 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι «η ποιότητα φέρνει την υπεραξία. Μόνο με την έρευνα μπορεί να επιτευχθεί αυτό».

Την έλευση ευρωπαϊκού σήματος για το βαμβάκι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια προανήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΒ και μέλος του Δ.Σ., Βασίλης Μάρκου. «Τεράστια η υπεραξία που θα δημιουργηθεί στο βαμβάκι με αυτό το σήμα» είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τα προγράμματα που «τρέχει» ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τη ΔΟΒ ο κ. Μάρκου επισήμανε ότι «δίνουν» στο βάμβακι (σε αξία) περί τα 17 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, που σε βάθος δεκαετίας ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης του στρατηγικού σχεδιασμού της καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα, τα οποία παρουσίασε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας, Δημήτρης Μπιλάλης.

Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι το βαμβάκι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μετά τον καπνό και τη βιομηχανική τομάτα, κατά μέσο όρο όλων των νομών και μέσο όρο των ετών 2015 και 2018, στην κατανάλωση νερού.

«Στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χαλκιδικής το βαμβάκι, ο αραβόσιτος και οι ζωοτροφές (μηδική κ.τ.λ.) είναι η 2η κατηγορία σε υδατικές καταναλώσεις», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ο κ. Μπιλάλης υπογράμμισε ότι η μείωση του βιολογικού κύκλου στο βαμβάκι θα φτάσει το 10% κάτι που όμως θα έχει θετική επίδραση στο στον βιολογικό του κύκλο καθώς η συγκομιδή θα γίνεται νωρίτερα και θα διευρυνθούν οι καλλιεργητικές ζώνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο