Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 λεπτά παραπάνω άσκησης μπορούν να σας προστατέψουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκηση5 λεπτά παραπάνω άσκησης μπορούν να σας προστατέψουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση
spot_img

Το θετικό αντίκτυπο της άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται επίσης υπέρταση, αυξάνεται με την ηλικία. Αλλά η άσκηση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Άλλωστε, αν η αρτηριακή σας πίεση είναι ήδη υψηλή, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να την ελέγξετε. Δεν χρειάζεται να τρέξετε αμέσως έναν μαραθώνιο ή να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο. Αντ’ αυτού, ξεκινήστε αργά και εντάξτε περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Η τακτική άσκηση δυναμώνει την καρδιά. Μια ισχυρότερη καρδιά μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα με λιγότερη προσπάθεια. Ως αποτέλεσμα, η δύναμη που ασκείται στις αρτηρίες μειώνεται. Αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το να γίνετε πιο δραστήριοι μπορεί να μειώσει τόσο τον ανώτερο όσο και τον κατώτερο αριθμό της αρτηριακής πίεσης. Το πόσο χαμηλότερα δεν είναι απολύτως σαφές. Μελέτες δείχνουν πτώση από 4 έως 12 mm Hg διαστολική και 3 έως 6 mm Hg συστολική.

Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η διαχείριση του βάρους είναι ένας σημαντικός τρόπος για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια ακόμη και 2 κιλών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Χρειάζονται περίπου 1 έως 3 μήνες για να έχει αντίκτυπο η τακτική άσκηση στην αρτηριακή πίεση. Τα οφέλη διαρκούν μόνο όσο συνεχίζετε να ασκείστε.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το University College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 14.000 εθελοντές σε πέντε χώρες. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι απλές δραστηριότητες όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών και το γρήγορο περπάτημα μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το κλειδί είναι η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς – πράγματα όπως το κάθισμα, η χαλάρωση ή η αδράνεια – με μόλις 20 έως 27 λεπτά άσκησης την ημέρα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τζόκινγκ, ποδηλασία ή ακόμη και περπάτημα με δύναμη σε λόφους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η μικρή ποσότητα κίνησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έως και 28%.

Ακόμη και αν δεν είστε οπαδός των παραδοσιακών προπονήσεων, οι ερευνητές λένε ότι η τυχαία άσκηση, όπως το να παίρνετε τις σκάλες ή να περπατάτε γρήγορα μέχρι το κατάστημα, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, ή έναν συνδυασμό των δύο. Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν δεν έχετε συνηθίσει να ασκείστε, εργαστείτε αργά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Μπορείτε να χωρίσετε την αερόβια προπόνησή σας σε τρεις 10λεπτες συνεδρίες. Αυτό σας δίνει το ίδιο όφελος με μία συνεδρία 30 λεπτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο