Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στα νησιά του Ιονίου, ενώ αναφέρθηκε ότι έγινε αντιληπτή ακόμη και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Πάτρα.
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Μαρτίου 2026 στην Ήπειρο, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.
Ο σεισμός καταγράφηκε στις 05:32 ώρα Ελλάδας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται κοντά στη Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση σημειώθηκε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, γεγονός που την έκανε ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε το ιδιαίτερα τοξικό και απαγορευμένο chlorpyrifos σε μπανάνες που διακινούνται στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκή προειδοποίηση για αβοκάντο με επικίνδυνα επίπεδα βαρέων μετάλλων – Η Ισπανία προχώρησε ήδη στην καταστροφή τους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στα νησιά του Ιονίου, ενώ αναφέρθηκε ότι έγινε αντιληπτή ακόμη και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Πάτρα.
Λίγα λεπτά μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ περίπου στην ίδια περιοχή, ενώ καταγράφηκαν και μικρότερες δονήσεις, μεταξύ των οποίων και μία 3,4 Ρίχτερ, γεγονός που σύμφωνα με τους σεισμολόγους μπορεί να αποτελεί θετική ένδειξη για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσιμο νερό: Η προέλευση του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου του Πάρκινσον έως και 62% – Αποκαλυπτική έρευνα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πιπίλες NUK λόγω κινδύνου πνιγμού – Η εταιρεία επικαλείται «πιθανή αλλοίωση των προϊόντων από τρίτους»
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος, τονίζοντας πως οι διαδοχικές δονήσεις που ακολούθησαν ενδέχεται να αποτελούν «καλό σημάδι», μέχρι να αποσαφηνιστεί αν τα 5,3 Ρίχτερ αποτελούν τον κύριο σεισμό. Παράλληλα συνέστησε προσοχή στους κατοίκους, επισημαίνοντας ότι σπίτια που έχουν υποστεί ακόμη και μικρές ζημιές καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται μέχρι να ελεγχθούν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η γυναίκα ως ιδανικός καταναλωτής, οι «ανισότητες» στα ράφια, ο «ροζ φόρος» και η πραγματική αξία της 8ης Μαρτίου
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα προς Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, σε ορισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων καταγράφηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα εγκύκλιος στα σχολεία: Τοξικό και επικίνδυνο το φυτό πικροδάφνη στα προαύλια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |Ανακαλούνται σάλτσες λόγω φουσκωμένων συσκευασιών – Ποιες συσκευασμένες τροφές είναι πιο επιρρεπείς σε αλλοίωση
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, Ευθύμιο Χρυσοστόμου, πολλοί κάτοικοι της πόλης βγήκαν στους δρόμους αμέσως μετά τη δόνηση, ενώ σημειώθηκε προσωρινή διακοπή ρεύματος που αποκαταστάθηκε γρήγορα στο κέντρο της πόλης, αν και σε ορισμένες περιφερειακές περιοχές κράτησε περισσότερο.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα ή τραυματισμοί.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το διατροφικό λάθος που κάνουμε μετά τα 50 και επιταχύνουμε την απώλεια μυϊκής μάζας