Μια νέα μελέτη εξετάζει τη αντοχή του SARS-CoV-2 σε τρόφιμα σε διαφορετικές θερμοκρασίες.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ασφάλεια των τροφίμων έχει τοποθετηθεί αρκετά ψηλά στη λίστα ανησυχιών στους καταναλωτές, καθώς υπήρχε μια συνεχής ανησυχία για τη σχέση μεταξύ της μετάδοσης του SARS-CoV-2 και των τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με την αντοχή και την απομάκρυνση των τροφίμων που μεταδίδουν τον ιό.
Μια νέα μελέτη αξιολογεί τη βιωσιμότητα του SARS-CoV-2 στο εσωτερικό των τροφίμων ανάλογα τη θερμοκρασία αποθήκευσης, ουτωσώστε να βρεθούν τρόποι απομάκρυνσης του ιού από αυτά, χρησιμοποιώντας απολυμαντικά. Ένας επιπλέον βασικός στόχος της μελέτης ήταν με αυτό να ενημερώσει για το ποια είναι η σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης τροφίμων, με σκοπό να αποφεύγεται η μόλυνση.
Για τις ανάγκες της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δύο στελέχη SARS-CoV-2 (τύποι L και S). Με αυτά, οι επιστήμονες μόλυναν τρόφιμα, όπως μαρούλι κοτόπουλο και σολομός, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν στους 20,4 και στους -40 °C.
Ο χρόνος ημιζωής του SARS-CoV-2 στους 20 °C ήταν 3–7 ώρες, αλλά αυξήθηκε σε 24–46 ώρες στους 4 °C και ξεπέρασε τις 100 ώρες στους -40 °C. Επιπλέον, ο ιός παρέμεινε περισσότερο στο κοτόπουλο ή στο σολομό παρά στο μαρούλι.
Όσον αφορά στη δράση των απολυμαντικών, εφαρμόστηκε θεραπεία με αιθανόλη 70% για ένα λεπτό, η οποία αδρανοποίησε κατά 3,25 log τον SARS-CoV-2 που εμβολιάστηκε σε μαρούλι, αλλά όχι σε κοτόπουλο και σολομό. Ακόμη, το ClO2 απενεργοποίησε έως και 2 log μείωση του SARS-CoV-2 στα τρόφιμα, ενώ το υπεροξικό οξύ ήταν σε θέση να εξαλείψει τον SARS-CoV-2 από όλα τα τρόφιμα.
Η ιοκτόνος δράση όλων των απολυμαντικών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη δεν διέφερε μεταξύ των δύο στελεχών SARS-CoV-2. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικά έναντι άλλων παραλλαγών του ιού.
Με βάση όλα τα παραπάνω, τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν πως η βιωσιμότητα του SARS-CoV-2 μπορεί να επεκταθεί στους 4 και στους -40 °C και πως υπεροξικό οξύ μπορεί να απενεργοποιήσει τον SARS-CoV-2 στο εσωτερικό τροφίμων.