Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ: Συζήτηση για την Ενεργειακή φτώχεια και την επισιτιστική κρίση

ΑρχικήΝέα 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ: Συζήτηση για την Ενεργειακή φτώχεια και την επισιτιστική κρίση
spot_img

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, προήδρευσε της συζήτησης “Ενεργειακή φτώχεια και επισιτιστική κρίση: συμβαδίζοντας με τις κλιματικές ιδιαιτερότητες”.

Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική ανάπτυξης που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα και αγνοεί τους κινδύνους για τη φτώχεια, την υγεία και το κλίμα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος προήδρευσε της συζήτησης “Ενεργειακή φτώχεια και επισιτιστική κρίση: συμβαδίζοντας με τις κλιματικές ιδιαιτερότητες”, στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή από την οποία δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε και εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις: Αυτή που εκφράζεται από τους πράσινους, τους σοσιαλιστές, την αριστερά και υπάρχει και μια άλλη πολιτική μερίδα, που επιμένει στην ίδια λογική που μας έχει φέρει εδώ», είπε.

Γίνεται κερδοσκοπία με τα σιτηρά, τα αποθέματα υπάρχουν αλλά δεν είναι προσβάσιμα λόγω της κερδοσκοπίας, είπε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων από τη Γαλλία Μπενουά Μπιτό, GRI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αγροτική βιομηχανία η οποία υποστηρίζεται από την ΚΑΠ εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση, πρόσθεσε και ζήτησε να στηριχθούν οι μικροί αγρότες και η βιώσιμη γεωργία και η κτηνοτροφία.

Εκτίμησε ότι η λύση δεν είναι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά «διότι κανένα δεν αντιστέκεται στην ξηρασία ενώ είναι ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα και οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο με περισσότερα φυτοφάρμακα και περισσότερα λιπάσματα».

Αναφέρθηκε επίσης στην εξειδίκευση της αγροτικής παραγωγής λέγοντας για παράδειγμα ότι στην Ουκρανία καλλιεργούνται σιτηρά αλλά η πρωτεΐνη έρχεται από την άλλη πλευρά του πλανήτη, από τη Βραζιλία, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η χώρα από τη διατροφική επάρκεια, ενώ θα μπορούσαν να στηριχθούν οι τοπικές, παραδοσιακές παραγωγές.

Η Κλόντια Χορν, Οικονομική και Πολιτική επιστήμων με σπουδές στο LSE η οποία δραστηριοποιείται υπέρ του Αμαζονίου ζήτησε να προστατευτούν οι πολίτες που ζημιώθηκαν από τις αποδασώσεις, προσθέτοντας ότι επί διακυβέρνησης του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα μπήκε ένα φρένο στην εμπορευματοποίηση των προϊόντων του δάσους.

Η Βραζιλία είπε είναι η χώρα με μια από τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο και η αγροβιομηχανική δραστηριότητα που στηρίζεται σε τεράστια μονοπώλια, επιδεινώνει στην πείνα και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Εξέφρασε την ελπίδα κλείνοντας ότι θα υπάρξει ένα «ροζ κύμα» στη Λ. Αμερική». «Ελπίζουμε ότι θα εκλεγεί ο Λούλα και μια αριστερή κυβέρνηση, που θα ενισχύσει τους μικρούς αγρότες και θα επαναφέρει τις κοινωνικές πολιτικές».

Διαδικτυακά συνδέθηκε και η Μάρτα Μέσα Γ.Γ. του κινήματος slow food, ένα κίνημα με παγκόσμια απήχηση και αποστολή τη διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.

Η κ. Μέσα επεσήμανε και εκείνη τις μεγάλες εξαρτήσεις ορισμένων χωρών από άλλες, σημειώνοντας ότι το θέμα στη διατροφή δεν είναι η διαθεσιμότητα αλλά η προσβασιμότητα, ενώ το μήνυμά της ήταν υπέρ της βιοποικιλότητας που θα εμπλουτίσει και τη διατροφή καθώς και η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων να ενώνονται και να καινοτομούν.

Στο πάνελ συμμετείχε και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου εκπρόσωπος Τύπου στον τομέα ισότητας των φύλων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία μίλησε με τους αριθμούς των παγκόσμιων οργανισμών, σύμφωνα με τους οποίους 22 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα από την πείνα στην Αφρική. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της επισιτιστικής κρίσης.

Ο κ. Κόκκαλης έκλεισε τη συζήτηση σε πολιτικό τόνο, λέγοντας ότι «μετά από χρόνια βλέπουμε στην Κολομβία, στη Χιλή μια στροφή προς έναν πιο προοδευτικό και δίκαιο κόσμο. Περιμένουμε να εκλεγεί και στη Βραζιλία ο πρόεδρος Λούλα.»

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα