Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΑΑΔΕ: Έγκριση αλεύρων κάνναβης στα τρόφιμα – Τα όρια τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-ΤΗC)

ΑρχικήΝέαΑΑΔΕ: Έγκριση αλεύρων κάνναβης στα τρόφιμα - Τα όρια τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-ΤΗC)
spot_img

Τα μέγιστα επίπεδα Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-ΤΗC) στους σπόρους κάνναβης και στα παράγωγά τους που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Η ΑΑΔΕ και το Γενικό Χημείο του κράτους με εγκύκλιο κοινοποίησαν την απόφαση για τα μέγιστα επίπεδα Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-ΤΗC) στους σπόρους κάνναβης και στα παράγωγά τους που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Η εγκύκλιος αφορά τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2022/1393 της Επιτροπής, της 11ης Αυγούστου 2022 «για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-ΤΗC) στους σπόρους κάνναβης και τα παράγωγα προϊόντα τους», ο οποίος έχει δημοσιευθεί στο υπ’ αριθ. L 211/12.08.2022 φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε.

 Το έγγραφο αφορά τις επιχειρήσεις τροφίμων, τις αρμόδιες αρχές επισήμου ελέγχου τροφίμων και τις Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους που ασκούν αρμοδιότητες επισήμου ελέγχου και που πραγματοποιούν τις σχετικές εργαστηριακές αναλύσεις. 

Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα που θεσπίζονται με τον κοινοποιούμενο κανονισμό, εφαρμόζονται μόνο σε σπόρους κάνναβης, σε προϊόντα που παράγονται/μεταποιούνται αποκλειστικά από σπόρους κάνναβης και σε έλαιο σπόρων κάνναβης και όχι σε προϊόντα που προέρχονται από φύλλα ή άνθη κάνναβης, δεδομένου ότι για αυτά το πλαίσιο χρήσης τους ως ή σε τρόφιμα είναι ασαφές και πρέπει να διερευνάται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283 για τα νέα τρόφιμα.

Σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Δ/νσης Υγείας και ΑσφάλειαςΤροφίμων της Ε.Ε. (https://webgate.ec.europa.eu/fip/novel food catalogue/# στις εγγραφές “Cannabis sativa” και “cannabinoids” και https://food.ec.europa.eu/safety/novelfood/consultation-process-novel-food-status en στις εγγραφές “Cannabidiol (CBD) isolate (purity is 98,56 %) dissolved in hemp oil” και “CBD isolate (purity > 98%)”.

Με το παρόν έγγραφο, επιτρέπεται η χρήση των αλεύρων κάνναβης στα ΤΡΟΦΙΜΑ με τα όρια που αναφέρονται στον κανονισμό. Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα αναφέρονται σε ισοδύναμα της A9-THC, δηλαδή στο άθροισμα της A9-THC και του Δ9-τετραϋδροκανναβινολικού οξέος (A9-THCA), εκφρασμένου ως A9-THC:

Ισοδύναμα της Δ9 -τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9 -THC) 

  • 8.6.1. Σπόροι κάνναβης 3,0 ppm 
  • 8.6.2. Αλεσμένοι σπόροι κάνναβης 3,0 ppm, (μερικώς) απολιπωμένοι σπόροι κάνναβης και άλλα παράγωγα/επεξεργασμένα προϊόντα κάνναβης , εξαιρουμένων των προϊόντων που αναφέρονται στο σημείο 8.6.3.
  • 8.6.3. Έλαιο σπόρων κάνναβης 7,5 ppm

Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις σύνθετων τροφίμων που περιέχουν ως συστατικά οποιοδήποτε προϊόν που εμπίπτει στις κατηγορίες τροφίμων που κατονομάζονται στον κοινοποιούμενο κανονισμό, εφαρμόζεται το άρθρο 2 του καν. (ΕΚ) 1881/2006: (Τρόφιμα που έχουν υποστεί ξήρανση, αραίωση, μεταποίηση ή έχουν προκύψει από συνδυασμό περισσότερων του ενός συστατικών)

1. Κατά την εφαρμογή των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων που ορίζονται στο παράρτημα σε τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ξήρανση, αραίωση, μεταποίηση ή έχουν προκύψει από συνδυασμό περισσότερων του ενός συστατικών, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα: α) οι αλλαγές που προκαλούνται από τη διαδικασία ξήρανσης ή αραίωσης στη συγκέντρωση των ουσιών που επιμολύνουν τα τρόφιμα· β) οι αλλαγές που προκαλούνται από τη μεταποίηση στη συγκέντρωση των ουσιών που επιμολύνουν τα τρόφιμα· γ) οι σχετικές αναλογίες των συστατικών στο προϊόν, και δ) το αναλυτικό όριο του ποσοτικού προσδιορισμού.

2. Οι συγκεκριμένοι συντελεστές συγκέντρωσης ή αραίωσης για την ξήρανση, την αραίωση, τη μεταποίηση ή/και την ανάμειξη ή για τα ξηρά, αραιωμένα, μεταποιημένα ή/και αποτελούμενα από διάφορα συστατικά τρόφιμα παρέχονται και αιτιολογούνται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης τροφίμων κατά τη διενέργεια επίσημου ελέγχου από την αρμόδια αρχή. Εάν ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων δεν παρέχει τον αναγκαίο συντελεστή συγκέντρωσης ή αραίωσης ή εάν η αρμόδια αρχή κρίνει τον συντελεστή ακατάλληλο βάσει της δοθείσας αιτιολόγησης, η αρμόδια αρχή καθορίζει η ίδια αυτό το συντελεστή, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και με στόχο τη μέγιστη προστασία της υγείας του ανθρώπου.

3. Οι παράγραφοι 1 και 2 εφαρμόζονται εφόσον δεν έχουν καθοριστεί μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για τα εν λόγω ξηρά, αραιωμένα, μεταποιημένα ή αποτελούμενα από διάφορα συστατικά τρόφιμα.)

Ο κοινοποιούμενος κανονισμός (ΕΕ) 2022/1393 εφαρμόζεται από την 1 Ιανουαρίου 2023, ενώ προβλέπονται μεταβατικά μέτρα (άρθρο 2), σύμφωνα με τα οποία, τα τρόφιμα που παρατίθενται στο παράρτημα και τα οποία έχουν διατεθεί νομίμως στην αγορά πριν από την 1 Ιανουαρίου 2023, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο