Το 2023, 14 κράτη μέλη επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων προκαλώντας πενταπλάσια αύξηση των εστιών σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το 2022.
Για τους οικόσιτους χοίρους, το 2023 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014 σύμφωνα με την EFSA. Η Κροατία και η Ρουμανία κοινοποίησαν το 96 % του συνολικού αριθμού εστιών (1.929).
Ο αριθμός των εστιών το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε κατά 10 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επίσης, επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών.
Στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία παρατηρήθηκε βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στις χώρες τους, καθώς μειώθηκε ο αριθμός των εστιών σε αγριόχοιρους.
Οι εμπειρογνώμονες της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της δοκιμής σφαγίων αγριόχοιρων, και όχι στην ενεργητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής θηρευμένων αγριόχοιρων για την ανίχνευση εστιών ASF.
Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών συμπτωμάτων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης της ASF και στις εγκαταστάσεις οικόσιτων χοίρων. Ως εκ τούτου, οι γεωργοί και οι κτηνίατροι διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων.
Τον Οκτώβριο του 2024 η EFSA θα εκδώσει επιστημονική γνώμη για την αναθεώρηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση, την εξάπλωση και την εμμονή του ιού της ΑΠΧ σε πληθυσμούς αγριόχοιρων, καθώς και σε οικόσιτους χοίρους. Οι νέες συμβουλές θα στηρίξουν τους διαχειριστές κινδύνου στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού της ΑΠΧ.