Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

10 τόνοι λουκάνικα αποσύρονται από τα ράφια – Αγώνας δρόμου για γρήγορη ανάκληση και ενημέρωση των καταναλωτών

ΑρχικήΝέα10 τόνοι λουκάνικα αποσύρονται από τα ράφια - Αγώνας δρόμου για γρήγορη ανάκληση και ενημέρωση των καταναλωτών
spot_img

Αλλαντοβιομηχανία “κολοσσός” ανακαλεί 10,2 τόνους λουκάνικα

Σε επείγουσα ανάκληση 10.283 κιλών λουκάνικων, προχώρησε μεγάλη αλλαντοβιομηχανία μετά από καταγγελίες καταναλωτών για παρουσία σκληρού πλαστικού σε λουκάνικα bratwurst με cheddar. Το Μπράτβουρστ είναι τύπος γερμανικού λουκάνικου φτιαγμένο από βόειο κρέας, ή πιο συχνά χοιρινό. Το πλαστικό που μπορεί να βρεθεί ως ξένο σώμα μέσα σε ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει στοματικό τραυματισμό ή γαστρεντερική δυσφορία σε περίπτωση κατάποσης, ακόμα και πνιγμό. 

- Advertisement -

Τα λουκάνικα παρήχθησαν σε εργοστάσιο της εταιρείας Johnsonville, που είναι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λουκάνικων και η μεγαλύτερη μάρκα λουκάνικων με βάση τα έσοδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το λουκάνικο Johnsonville είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 45 χώρες και η εταιρεία έχει περίπου 4.000 υπαλλήλους.

“Η Johnsonville, LLC, μια εγκατάσταση στο Momence, Ill., ανακαλεί περίπου 22.672 λίβρες προϊόντος cheddar bratwurst που μπορεί να είναι μολυσμένο με ξένο υλικό, συγκεκριμένα σκληρό πλαστικό”, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Επιθεώρησης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Το είδος cheddar bratwurst κατασκευάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2025 και πωλείται σε σφραγισμένες σταθερές συσκευασίες δίσκου που περιέχουν πέντε τεμάχια.

Τα λουκάνικα που ανακλήθηκαν λόγω παρουσίας πλαστικού

Το FSIS ανησυχεί ότι κάποιο προϊόν μπορεί να βρίσκεται στους καταψύκτες των καταναλωτών και κάλεσε όσους το έχουν αγοράσει μην το καταναλώσουν και να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς. Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε αφού η εταιρεία ειδοποίησε το FSIS ότι είχε λάβει δύο καταγγελίες καταναλωτών που ανέφεραν σκληρό πλαστικό υλικό που βρέθηκε στο προϊόν bratwurst.

Τα ορατά πλαστικά αντιπροσώπευαν 25 ειδοποιήσεις ετησίως στο Ευρωπαϊκό Σύστημα RASFF από το 2020 έως το 2023 (τέσσερα χρόνια), και έγιναν το τρίτο πιο κοινό ξένο σώμα μετά το γυαλί και το μέταλλο. Στην Ελλάδα το 2023 έγιναν 342 καταγγελίες στον ΕΦΕΤ για παρουσία ξένου σώματος σε τρόφιμα. Τα πλαστικά ξένα σώματα ενδέχεται να επιμολύνουν τα τρόφιμα μέσω διαφόρων πηγών, όπως ορισμένα υλικά συσκευασίας, ο εξοπλισμός παραγωγής, τα χειροκίνητα εργαλεία, οι ταινίες κατάψυξης και τα συστήματα μεταφοράς.

Για την αποτροπή της παρουσίας τέτοιων επιμολυντών ή για την έγκαιρη ανίχνευσή τους όταν διεισδύσουν στη γραμμή επεξεργασίας, διατίθεται πληθώρα τεχνικών λύσεων. Οι περισσότερες από αυτές τις μεθόδους εντοπισμού έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες εφαρμογές και, κατά συνέπεια, είναι κατάλληλες για επιλεγμένα είδη τροφίμων – ενδέχεται ωστόσο να μην είναι αποτελεσματικές σε άλλες περιπτώσεις. Πρέπει να διενεργείται αυστηρή αξιολόγηση κινδύνου για κάθε τρόφιμο ως προς τον τύπο μόλυνσης από ξένα υλικά που είναι πιθανό να συμβεί καθώς και σε ποιο σημείο στο ρεύμα επεξεργασίας είναι πιθανό να συμβεί αυτή η μόλυνση. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της μόλυνσης από ξένα υλικά μπορεί να είναι οι ίδιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευσή τους αργότερα στη διαδικασία παραγωγής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την επόμενη φορά που θα έχω ειδοποίηση από εσάς για ανάκληση προϊόντος από Σουαζιλάνδη, Μαδαγασκάρη, Μπαρμπεΐντος κλπ θα σας μπλοκάρω.Click baits με τόσο ανησυχητικούς τίτλους ξεπερνάτε τα όρια.

    • Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα