Την προσωρινή αναβολή της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών μέτρων της ΕΕ ζητούν μεγάλες αγροτικές Ενώσεις των κρατών της Ομάδας του Βίσεγκραντ και πέντε άλλων χωρών.
Η κοινή τους δήλωση, έχει τις υπογραφές από εκπροσώπους των μεγαλύτερων γεωργικών επιμελητηρίων και οργανισμών από Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία, Κροατία και την Εσθονία.
Τονίζοντας τις ανησυχίες για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες στα σύνορα με την Ουκρανία τους επόμενους μήνες, η δήλωση προειδοποίησε ότι οι αγρότες σε αυτές τις περιοχές αναμένουν δυσκολίες στην προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ.
Ως εκ τούτου, οι αγρότες ζητούν «προσαρμογές ή προσωρινή αναβολή» όλων των περιορισμών στην παραγωγή και την αναβολή της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ για ένα χρόνο», τονίζοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες πρακτικά θα υπονόμευαν την πράσινη αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, καθώς και τους στόχους της Ε.Ε. για εμβληματική πολιτική για τα τρόφιμα, και τη στρατηγική Farm to Fork. Η δήλωση καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει προσωρινές εξαιρέσεις για προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων οικολογικού και γεωργοπεριβαλλοντικού κλίματος στον δεύτερο πυλώνα της πολιτικής για τις γεωργικές επιδοτήσεις.
Οι ενώσεις αγροτών τόνισαν επίσης την ανάγκη να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη, αναφέροντας τη μείωση της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, την αύξηση των μη παραγωγικών περιοχών και την αύξηση της βιολογικής γεωργίας.
Εν τω μεταξύ, η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την εκτροφή άνθρακα θα πρέπει επίσης να αναβληθεί, υποστήριξαν.
«Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις μας κατά την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας καθώς και κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Η δήλωση προστέθηκε στις αυξανόμενες εκκλήσεις από τα κράτη μέλη για επανεξέταση της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ –η οποία πρόκειται να διαρκέσει από το 2023 έως το 2027– υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.
Πηγή: Euractiv