ΑρχικήΝέαΑγρότεςΟι αγροτικές κινητοποιήσεις παίρνουν πανελλαδική διάσταση - Νέα σημεία αποκλεισμών κάθε ημέρα

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις παίρνουν πανελλαδική διάσταση – Νέα σημεία αποκλεισμών κάθε ημέρα

4 λεπτά ανάγνωσης

Oι αγρότες αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης πριν αποφασίσουν τη σκλήρυνση της στάσης τους – Καθοριστική η πανελλαδική συνδιάσκεψη στη Νίκαια

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με τα μπλόκα να παραμένουν και να επεκτείνονται σε νέες περιοχές. Στη Λάρισα, οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας, ενώ σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση στα δικαστήρια ενόψει της δίκης των συλληφθέντων. Στα Τρίκαλα, οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων διατηρούν τα μπλόκα τους και συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στη Θεσσαλονίκη, τα μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν ενεργά, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία νέου μπλόκου στα «Πράσινα Φανάρια» την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου.

- Advertisement -

Από χθες το βράδυ άνοιξε για λίγη ώρα το τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο είχε κλείσει νωρίτερα από τους αγρότες. Παράλληλα, στα διόδια των Μαλγάρων άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, αν και το απόγευμα της ίδιας ημέρας έκλεισε ξανά. Στις Σέρρες, αγρότες έφτασαν με τα τρακτέρ τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, ενώ στην Πάτρα αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου στο ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Το απόγευμα της Τρίτης οι αγρότες στα Τρίκαλα έστησαν νέο μπλόκο στον Ε65, στα διόδια του Λογγού, το δεύτερο στην περιοχή μετά το μπλόκο της Καρδίτσας. Μαζί με τη Λάρισα, στη Θεσσαλία βρίσκονται πλέον πάνω από 4.000 τρακτέρ στους δρόμους. Παράλληλα νέα μπλόκα στήθηκαν στο Κιάτο, στο τελωνείο του Προμαχώνα και σε σημεία των Σερρών, ενώ σύμφωνα με τους συντονιστές των κινητοποιήσεων, τις επόμενες ημέρες αναμένονται ακόμη περισσότερα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι την επόμενη Κυριακή θα έχουν αναπτυχθεί όλα τα προγραμματισμένα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

- Advertisement -

Η κλιμάκωση συνεχίζεται και στην Ήπειρο, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα εντείνονται, ενώ στη Στερεά Ελλάδα οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα σε Δομοκό, Θήβα και Ορχομενό. Στη Θεσσαλονίκη, στο μπλόκο των Μαλγάρων προστέθηκαν επαγγελματίες λαϊκών αγορών και ιδιοκτήτες ταξί, ενώ νωρίτερα άνοιξε το τελωνείο των Ευζώνων και έληξε ο συμβολικός αποκλεισμός στη Χαλκηδόνα.

Στην Αχαΐα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στον κόμβο του Πύργου, ενώ δυναμικό παρών δίνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σε πολλές περιφέρειες, με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να πυκνώνουν και να αποκτούν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά.

Στο κυβερνητικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε συντεταγμένο διάλογο και ανέφερε πως οι αγρότες θα δουν εντός του 2025 πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των αγροτών επισημαίνουν ότι αναμένουν πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις σχετικά με το κόστος παραγωγής και την προστασία των τιμών στα βασικά προϊόντα.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται καθοριστική για την πορεία των κινητοποιήσεων. Αφού έχουν ήδη αποκλείσει τελωνεία και εθνικά δίκτυα, οι αγρότες περιμένουν να διαπιστώσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις. Από τη Δευτέρα, οι αγρότες του Βόλου, μαζί με αλιείς της περιοχής, σκοπεύουν να αποκλείσουν το λιμάνι του Βόλου από στεριά και θάλασσα, ενώ δεν αποκλείονται παρόμοιες δράσεις και σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων θα συνεδριάσει την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στη Νίκαια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα ενεργά μπλόκα. Εκεί θα γίνει η πρώτη συνολική αποτίμηση της κατάστασης και ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει σκλήρυνση της στάσης των αγροτών. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμη το κλείσιμο παρακαμπτηρίων οδών και κινητοποιήσεις μέσα σε πόλεις, ανάλογες με αυτές που πραγματοποίησαν πρόσφατα κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία.

Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν τον διάλογο, αλλά με διαφορετικές προϋποθέσεις και προσδοκίες. Οι αγρότες ζητούν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προστασία των τιμών, ενώ η κυβέρνηση επιμένει σε συζήτηση με βάση συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Με τις γιορτές να πλησιάζουν, ο χρόνος λειτουργεί ως παράγοντας πίεσης για όλους, ενώ η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα καθορίσει και τη διάρκεια των μπλόκων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μολυσμένα ζυμαρικά πίσω από 88 κρούσματα με διάρροια και εμετούς – Οι κάμερες έδειξαν τι συνέβη στην κουζίνα του εστιατορίου

Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε μια ασυνήθιστη διαδρομή επιμόλυνσης και οι κάμερες έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις.

Θανάσης Καλλιντέρης: Έχασε τα πάντα, ξεκίνησε από την αρχή με 100 ευρώ και σήμερα πρωταγωνιστεί στα ελληνικά microgreens

Η απώλεια στις χρηματαγορές, τα μεροκάματα και το «all in» πίσω από μια ξεχωριστή επιχειρηματική ιστορία

Τόνος: Έως και 1600 διαφορετικά παράσιτα στο 96% των δειγμάτων επιστημονικής έρευνας – Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Εντοπίστηκαν συνολικά περισσότερα από 1.600 παράσιτα, ενώ παρουσία καταγράφηκε και στον μυϊκό ιστό, δηλαδή στο τμήμα του ψαριού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.