ΑρχικήΝέαΑλιείαΜυτιλήνη: Παράνομη διακίνηση σχεδόν ενός τόνου δίθυρων μαλακίων – Κατασχέθηκαν από το...

Μυτιλήνη: Παράνομη διακίνηση σχεδόν ενός τόνου δίθυρων μαλακίων – Κατασχέθηκαν από το Λιμενικό

4 λεπτά ανάγνωσης

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 897 κιλά κυδωνιών και χαβάρων που διακινούνταν χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά και χωρίς να πληρούνται οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας

Σημαντική ποσότητα αλιευτικών προϊόντων κατασχέθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στο πλαίσιο εντατικών και συστηματικών ελέγχων που διενεργεί το Λιμενικό Σώμα για την πάταξη της παράνομης διακίνησης αλιευμάτων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διαδικτυακό Media Training για τη διαχείριση κρίσεων: Η Ελένη Τσαγκά επιστρέφει στις 27 Μαρτίου για να σας θωρακίσει απέναντι στον Τύπο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακλήθηκαν πάνω από 700.000 οικιακές συσκευές λόγω εγκαυμάτων σε χέρια, πόδια, πρόσωπο και άκρα – Πωλήθηκαν και στην Ελλάδα

- Advertisement -

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την 17η και 18η Μαρτίου 2026 από στελέχη του Γραφείου Αλιείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης εντός του λιμένα, εντοπίστηκαν συνολικά 897 κιλά δίθυρων μαλακίων τα οποία διακινούνταν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Από αυτά, τα 257 κιλά αφορούσαν το είδος «κυδώνια» και τα 640 κιλά το είδος «χάβαρα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χιλιάδες δηλητηριάσεις από αγγούρια: Το λάθος που κάνουμε στην κουζίνα και αυξάνουμε τον κίνδυνο – Ευρήματα δύο επιστημονικών μελετών

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το γάλα που θωρακίζει την υγεία χωρίς τεχνητές προσθήκες – Με τη “σφραγίδα” ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα συγκεκριμένα αλιεύματα μεταφέρονταν με φορτηγά-ψυγεία οχήματα, χωρίς να συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα έγγραφα και χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της αλιευτικής νομοθεσίας για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας. Η έλλειψη στοιχείων προέλευσης, καταγραφής και διακίνησης συνιστά σοβαρή παράβαση, καθώς καθιστά αδύνατο τον έλεγχο της νομιμότητας των προϊόντων αλλά και της καταλληλότητάς τους για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η ιχνηλασιμότητα αποτελεί βασική υποχρέωση σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας των αλιευτικών προϊόντων, καθώς διασφαλίζει τόσο την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και την αποτροπή φαινομένων παράνομης, λαθραίας και αδήλωτης αλιείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μητέρα 3 παιδιών σκότωσε τον άνδρα της με δηλητήριο στο ποτό – Πώς αποκαλύφθηκε η δολοφονία

Από τη Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης κατασχέθηκε το σύνολο των ανωτέρω ποσοτήτων, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των εμπλεκομένων. Οι κυρώσεις αυτές, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, μπορεί να περιλαμβάνουν την επιβολή διοικητικών προστίμων, την οριστική δήμευση των προϊόντων, καθώς και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η υπόθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει την αλιεία και τη διακίνηση αλιευμάτων. Ο Κανονισμός (ΕΚ) 1224/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, επιβάλλοντας την πλήρη ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων σε όλα τα στάδια, από την αλίευση έως τη διάθεσή τους στην αγορά. Παράλληλα, ο Κανονισμός (ΕΕ) 1379/2013 προβλέπει την υποχρέωση παροχής σαφών πληροφοριών προς τον καταναλωτή σχετικά με την προέλευση, τη μέθοδο παραγωγής και την εμπορική ονομασία των προϊόντων.

Σε εθνικό επίπεδο, το ισχύον πλαίσιο συμπληρώνεται από τον Αλιευτικό Κώδικα (Ν. 420/1970), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και από το Π.Δ. 86/1998 και τις συναφείς κανονιστικές πράξεις, που ρυθμίζουν την εμπορία, διακίνηση και τον έλεγχο των αλιευμάτων, προβλέποντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα δίθυρα μαλάκια, όπως τα κυδώνια και η χαβάρα, τα οποία θεωρούνται προϊόντα αυξημένου υγειονομικού κινδύνου όταν δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας και ελέγχους προέλευσης, δεδομένου ότι η κατανάλωσή τους χωρίς επαρκή έλεγχο μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Ο Τάσος συστήνεται: Ο επιστήμονας τροφίμων που φέρνει την ασφάλεια στην κουζίνα μας

Γνωρίστε τον Τάσο τον Καρδιτσιώτη «Scientist» της διπλανής πόρτας που έκανε την Ασφάλεια Τροφίμων… κάρμα!