Οι αποφάσεις της κυβέρνησης της Βρετανίας μετά τη δημόσια διαβούλευση για τους νέους κανόνες στο ψωμί.
Μετά από διαβούλευση η κυβέρνηση της Βρετανίας, δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει τους κανονισμούς για το ψωμί για να διασφαλίσει ότι εξακολουθούν να είναι κατάλληλοι για τον σκοπό τους μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ. Οι κανονισμοί για το ψωμί επιβάλλουν κατά κύριο λόγο τον υποχρεωτικό εμπλουτισμό αλεσμένου λευκού και καφέ αλεύρου σίτου που παρασκευάζεται και πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ορίζονται ελάχιστα επίπεδα για το ανθρακικό ασβέστιο, τον σίδηρο, τη θειαμίνη και τη νιασίνη για να βοηθήσουν στην προστασία από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιο συγκεκριμένα θα αυξηθεί το ελάχιστο επίπεδο ανθρακικού ασβεστίου, σιδήρου και νιασίνης στο αλεύρι μη ολικής αλέσεως στο 15% της θρεπτικής τιμής αναφοράς ανά 100 γραμμάρια αλεύρου. Παράλληλα αναγνωρίζεται ότι λόγω της φυσικής διακύμανσης των διατροφικών χαρακτηριστικών του σιταριού, που είναι εκτός ελέγχου των μυλωνάδων, αυτές οι απαιτήσεις για τα φυσικά επίπεδα σιδήρου, θειαμίνης και νιασίνης στο αλεύρι ολικής αλέσεως αποτελούν τεχνικό εμπόδιο στη συμμόρφωση.
Οι κανονισμοί θέτουν επίσης απαιτήσεις επισήμανσης για το ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο πρέπει να περιέχει 100% αλεύρι ολικής αλέσεως και φύτρο σίτου που πρέπει να έχει τουλάχιστον 10% προστιθέμενο επεξεργασμένο φύτρο σιταριού. «Για να διατηρήσουμε την προστασία των καταναλωτών, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να είναι σίγουροι ότι το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι αυθεντικό, θα εισαγάγουμε μια νομική περιγραφή που σημαίνει ότι το αλεύρι ολικής αλέσεως πρέπει να αποτελείται από ολόκληρο το προϊόν από το άλεσμα καθαρισμένων δημητριακών. Οι μύλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παραγωγή αλεύρου ολικής αλέσεως πληροί αυτήν την απαίτηση μετά από επιθεώρηση από έναν υπεύθυνο επιβολής».
Η διαβούλευση πρότεινε μια συνολική μεταβατική περίοδο 24 μηνών για να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές τόσο στη σύνθεση όσο και στην επισήμανση, και να κατανείμουν το κόστος στους φυσικούς τους κύκλους επανασήμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια ξεχωριστή δημόσια διαβούλευση το 2021 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρμόδιες αρχές, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις που απαιτούν τον υποχρεωτικό εμπλουτισμό αλεύρου σίτου μη ολικής αλέσεως με φολικό οξύ, προκειμένου να αποτραπούν ελαττώματα του νευρικού σωλήνα ( NTDs ) στα έμβρυα. Το φολικό οξύ προστίθεται στο αλεύρι σε περισσότερες από 80 χώρες. Όταν εφαρμόστηκε η προσθήκη του στο ψωμί στην Αυστραλία, η εμφάνιση ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα μειώθηκαν κατά 14%.
Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης του 2021 θα ενταχθεί στην τωρινή προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα προσαρμογής στην βιομηχανία άρτου. Έτσι το αλεύρι σίτου που δεν είναι ολικής αλέσεως θα πρέπει να περιέχει 250 μικρογραμμάρια φολικού οξέος ανά 100 γραμμάρια αλεύρι σίτου μη ολικής αλέσεως.
Η διαβούλευση που κάλυψε την ευρύτερη αναθεώρηση των κανονισμών το 2022 αναζήτησε απόψεις και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με προτάσεις για:
- αύξηση του ελάχιστου επιπέδου προστιθέμενων θρεπτικών ουσιών στο αλεύρι μη ολικής αλέσεως και ενημέρωση των απαιτήσεων κριτηρίων για το ανθρακικό ασβέστιο που προστίθεται στο αλεύρι
- καθιέρωση υποχρεωτικής προσθήκη φυλλικού οξέος στο αλεύρι σε 250 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια αλεύρι σίτου μη ολικής αλέσεως
- διευκρινίζεται ότι ο υποχρεωτικός εμπλουτισμός ισχύει μόνο για αλεύρι που προέρχεται από μαλακό σιτάρι
- να εξαιρούνται οι αλευροποιίες μικρής κλίμακας από τις απαιτήσεις οχύρωσης (αυτά που παράγουν λιγότερους από 500 μετρικούς τόνους ετησίως)
- απαλλασσόμενο αλεύρι που χρησιμοποιείται ως δευτερεύον συστατικό σε τελικό προϊόν (λιγότερο από το 10% του τελικού προϊόντος)
- εισαγωγή της χρήσης ειδοποιήσεων βελτίωσης στο καθεστώς ελέγχου
Ο βασικός στόχος οποιωνδήποτε αλλαγών είναι να διασφαλιστεί ότι οι κανονισμοί:
- οδηγούν σε βελτίωση της δημόσιας υγείας
- υποστήριξη της βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου
- βοηθούν τις αρχές επιβολής
- προστασία των καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι πολιτικής είναι:
- να μειώσει τη συχνότητα των κυήσεων που επηρεάζονται από NTD , αυξάνοντας τη διαιτητική πρόσληψη φυλλικού οξέος και τη συγκέντρωση φολικού οξέος στο αίμα, σε γυναίκες που θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να υπερβούν το επίπεδο καθοδήγησης για τη διατροφική πρόσληψη φυλλικού οξέος
- λαμβάνουν υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην επικαλυπτόμενη νομοθεσία, διασφαλίζοντας τη συνοχή με άλλους κανονισμούς για τα πρότυπα τροφίμων που επιτρέπουν την κατανόηση, τη συμμόρφωση και μια συνεπή προσέγγιση για την επιβολή
- ελαχιστοποίηση του ρυθμιστικού φόρτου για τις επιχειρήσεις όπου τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής για τη δημόσια υγεία δεν διακυβεύονται
- διασφαλίζει ότι το καθεστώς επιβολής είναι αποτελεσματικό και αναλογικό
Μετά την πραγματοποίηση κοινής δημόσιας διαβούλευσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις παραπάνω προτάσεις, η κυβέρνηση του ΗΒ και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις εξέτασαν προσεκτικά τις απαντήσεις που ελήφθησαν και σκοπεύουν να προχωρήσουν με τις προτάσεις όπως ορίζονται στη διαβούλευση, με εξαίρεση την πρόταση για εξαίρεση του αλευριού ως δευτερεύον συστατικό (λιγότερο από το 10% του τελικού προϊόντος).
Αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η εξαίρεση του αλευριού που χρησιμοποιείται ως δευτερεύον συστατικό, κυρίως λόγω της πρόσθετης πολυπλοκότητας που θα δημιουργούσε, η οποία θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να διακυβεύσει την αποτελεσματικότητα και την εκτελεστότητα των κανονισμών. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις συνεχίζουν να θεωρούν τον υποχρεωτικό εμπλουτισμό του αλεύρου σίτου που δεν είναι ολικής αλέσεως πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της δημόσιας υγείας αυξάνοντας τις προσλήψεις βασικών μικροθρεπτικών συστατικών. Η προσθήκη φυλλικού οξέος σε αλεύρι σίτου μη ολικής αλέσεως παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του αριθμού των εγκυμοσύνων που επηρεάζονται από NTD σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και θα έχει ευρύτερο θετικό αντίκτυπο στην υγεία στις οικογένειες και στο NHS.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα διασφαλίσουν ότι οι κανονισμοί είναι κατάλληλοι για την εκπλήρωση των στόχων που αναφέρονται παραπάνω και θα εφαρμοστούν αλλαγές κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κανονιστικές επιβαρύνσεις.