Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μην το αγνοήσετε: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που δημιουργεί η ουλίτιδα – Επιστημονικό εύρημα

ΑρχικήΕπιστήμηΜην το αγνοήσετε: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που δημιουργεί η ουλίτιδα - Επιστημονικό εύρημα
spot_img

Νέα έρευνα δείχνει ότι το βακτήριο P. gingivalis, που προκαλεί ουλίτιδα, μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να διεισδύσει στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Θέλετε να παραλείψετε το οδοντικό νήμα; Να μην πλύνετε για ένα, δύο ή τρία βράδια τα δόντια σας; Να παραλείψετε ως περιττή, την επίσκεψη στον οδοντίατρο; Η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί αν δεν το κάνετε… Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το βακτήριο της ουλίτιδας Porphyromonas gingivalis ( P. gingivalis ) μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να διεισδύσει στην καρδιά. Εκεί, προκαλεί “ύπουλα” τη συσσώρευση ουλώδους ιστού – γνωστή ως ίνωση – παραμορφώνοντας την αρχιτεκτονική της καρδιάς, παρεμβαίνοντας στα ηλεκτρικά σήματα και αυξάνοντας τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AFib).

Οι κλινικοί γιατροί έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα, μια κοινή μορφή ουλίτιδας, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση την έχει συνδέσει με 30% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (AFib), μιας δυνητικά σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής σχεδόν διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από μια δεκαετία, αυξάνοντας από 33,5 εκατομμύρια το 2010 σε περίπου 60 εκατομμύρια μέχρι το 2019. Τώρα, η επιστημονική περιέργεια αυξάνεται για το πώς η ουλίτιδα μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την αύξηση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή είναι η πιθανή αιτία. Όταν τα ανοσοκύτταρα στα ούλα συσπειρώνονται για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση, τα χημικά σήματα που απελευθερώνουν μπορούν να εισχωρήσουν ακούσια στην κυκλοφορία του αίματος, τροφοδοτώντας συστηματική φλεγμονή που μπορεί να βλάψει όργανα μακριά από το στόμα.

Αλλά η φλεγμονή δεν είναι η μόνη απειλή που διαφεύγει από τα φλεγμονώδη ούλα. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει DNA από επιβλαβή βακτήρια του στόματος στον καρδιακό μυ, στις βαλβίδες, ακόμη και στις λιπώδεις αρτηριακές πλάκες. Μεταξύ αυτών, το P. gingivalis έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής για τον ύποπτο ρόλο του σε έναν αυξανόμενο κατάλογο συστηματικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι. Έχει ανιχνευθεί προηγουμένως στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τον πλακούντα. Αλλά το πώς καταφέρνει να εισχωρήσει στην καρδιά δεν είναι σαφές. Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, παρέχει την πρώτη σαφή απόδειξη ότι το P. gingivalis στα ούλα μπορεί να εισχωρήσει στον αριστερό κόλπο τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε ανθρώπους, υποδεικνύοντας μια πιθανή μικροβιακή οδό που συνδέει την περιοδοντίτιδα με την κολπική μαρμαρυγή.

«Η αιτιώδης σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και κολπικής μαρμαρυγής είναι ακόμη άγνωστη, αλλά η εξάπλωση των περιοδοντικών βακτηρίων μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να συνδέει αυτές τις παθήσεις», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Shunsuke Miyauchi, επίκουρος καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Βιοϊατρικών και Επιστημών Υγείας του HU.

«Μεταξύ διαφόρων περιοδοντικών βακτηρίων, το P. gingivalis είναι ιδιαίτερα παθογόνο για την περιοδοντίτιδα και ορισμένες συστηματικές ασθένειες εκτός της στοματικής κοιλότητας. Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε αυτά τα δύο βασικά ερωτήματα: Μετατοπίζεται το P. gingivalis στον αριστερό κόλπο από την περιοδοντική βλάβη; Και αν ναι, προκαλεί την εξέλιξη της κολπικής ίνωσης και της κολπικής μαρμαρυγής;»

Εξετάζοντας τη σύνδεση της νόσου των ούλων με την κολπική μαρμαρυγή

Για να προσομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο το P. gingivalis μπορεί να ξεφύγει από το στόμα και να προκαλέσει “χάος” σε άλλα όργανα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο ποντικού χρησιμοποιώντας το επιθετικό στέλεχος W83 του βακτηρίου. Χώρισαν αρσενικά ποντίκια 13 εβδομάδων σε δύο ομάδες: στη μία το στέλεχος είχε εισαχθεί στον πολφό των δοντιών, ενώ η άλλη παρέμεινε μη μολυσμένη. Κάθε ομάδα χωρίστηκε περαιτέρω σε υποομάδες και παρατηρήθηκε για 12 ή 18 εβδομάδες για την παρακολούθηση των καρδιαγγειακών κινδύνων από την παρατεταμένη έκθεση.

Η ενδοκαρδιακή διέγερση – μια διαγνωστική τεχνική για την αρρυθμία – δεν αποκάλυψε καμία διαφορά στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ μολυσμένων και μη μολυσμένων ποντικών στις 12 εβδομάδες. Αλλά μέχρι την 18η εβδομάδα, οι δοκιμές έδειξαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στο βακτήριο είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, με ποσοστό επαγωγής κολπικής μαρμαρυγής 30% σε σύγκριση με μόλις 5% στην ομάδα ελέγχου.

Για να δουν αν το μοντέλο τους αντιγράφει με ακρίβεια την περιοδοντίτιδα, οι ερευνητές εξέτασαν τις βλάβες της γνάθου και βρήκαν τα ενδεικτικά σημάδια της. Ανίχνευσαν τερηδόνα στον πολφό των δοντιών και μικροαποστήματα που προκαλούνται από το P. gingivalis . Αλλά η βλάβη δεν σταμάτησε εκεί. Εντόπισαν επίσης το βακτήριο στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, όπου ο μολυσμένος ιστός είχε γίνει άκαμπτος και ινώδης. Αντίθετα, τα μη μολυσμένα ποντίκια που είχαν υγιή δόντια και κανένα ίχνος του βακτηρίου σε δείγματα καρδιακού ιστού.

Δώδεκα εβδομάδες μετά τη μόλυνση, τα ποντίκια που εκτέθηκαν στο P. gingivalis εμφάνισαν ήδη περισσότερες ουλές στην καρδιά από τα μη μολυσμένα ποντίκια. Στις 18 εβδομάδες, οι ουλές στα μολυσμένα ποντίκια είχαν αυξηθεί στο 21,9% σε σύγκριση με το 16,3% που πιθανότατα σχετίζεται με τη γήρανση στην ομάδα ελέγχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το P. gingivalis μπορεί όχι μόνο να προκαλεί πρόωρη καρδιακή βλάβη, αλλά και να την επιταχύνει με την πάροδο του χρόνου.

Και αυτή η ανησυχητική σύνδεση δεν παρατηρήθηκε μόνο σε ποντίκια. Σε μια ξεχωριστή μελέτη σε ανθρώπους, οι ερευνητές ανέλυσαν τον ιστό του αριστερού κόλπου από 68 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Το P. gingivalis βρέθηκε και εκεί, και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε άτομα με σοβαρή ουλίτιδα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι μπορεί να κάνουν περισσότερα από το να προάγουν την στοματική υγιεινή, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς. Η διατήρηση της υγείας των ούλων θα μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο του P. gingivalis.

Αναφορά: Shunsuke Miyauchi, Miki Kawada-Matsuo, Hisako Furusho, Hiromi Nishi, Ayako Nakajima, Pham Trong Phat, Fumie Shiba, Masae Kitagawa, Kazuhisa Ouhara, Noboru Oda, Takehito Tokuyama, Yousaku Okubo, Shoi Okachiha, Hiyama, Hiroyuki Kawaguchi, Hitoshi Komatsuzawa, Mutsumi Miyauchi, Yukiko Nakano. Η κολπική μετατόπιση του Porphyromonas gingivalis Επιδεινώνει την κολπική ίνωση και την κολπική μαρμαρυγή . Κυκλοφορία , 2025; DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.124.071310

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα