Ο γνωστός Ιταλός ογκολόγος Φράνκο Μπερρίνο μιλά στο Salvagente και απαντά στα ερωτήματα για τον ρόλο του γάλακτος στην υγεία των ενηλίκων.
Σε μια εποχή όπου οι διατροφικές επιλογές μπαίνουν όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιο, το ερώτημα για το κατά πόσο το αγελαδινό γάλα είναι ωφέλιμο ή επιβαρυντικό στην ενήλικη ζωή επιστρέφει με έμφαση. Ο καθηγητής Φράνκο Μπερρίνο, διακεκριμένος Ιταλός ογκολόγος με πολυετή εμπειρία στο Ινστιτούτο Όγκων του Μιλάνου, δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση μέσα από τη συνέντευξή του στο μέσο Il Salvagente: «Το αγελαδινό γάλα είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο… για τα μοσχαράκια. Στους ενήλικες, η κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η “σκοτεινή” πλευρά του κοτόπουλου: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη σχέση του με τη μακροζωία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο παγκόσμιο είδωλο δούλευε σε ελληνικά εστιατόρια κι έκανε την Ελληνίδα για να παίρνει περισσότερα φιλοδωρήματα;
Ο Μπερρίνο εξηγεί ότι αν και το γάλα είναι ωφέλιμο για τα παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης, στους ενήλικες η περίσσεια πρωτεϊνών και η παρουσία του IGF-1 —ενός αυξητικού παράγοντα— μπορεί να διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για όσους έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκινικές αλλοιώσεις. «Όποιος έχει διαγνωστεί με καρκίνο πρέπει να αποφεύγει το γάλα, διότι διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων», υπογραμμίζει.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε αλεύρι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα ανάκληση οικιακών σκευών λόγω μελαμίνης — Αυξάνονται οι φόβοι για τα δήθεν «βιολογικά» πιάτα
Παράλληλα, καταρρίπτει έναν από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους: ότι το γάλα είναι απαραίτητο στους ενήλικες για την υγεία των οστών. Αναφερόμενος σε ευρωπαϊκή μελέτη με 500.000 περιστατικά καταγμάτων ισχίου, ο καθηγητής σημειώνει ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν φάνηκε να προσφέρει προστασία, ενώ η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων. «Οι ζωικές πρωτεΐνες κάνουν το ασβέστιο να φεύγει από τα οστά», εξηγεί.
Η δυσανεξία στη λακτόζη στους ενήλικες είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η φύση δεν προόριζε το γάλα για κατανάλωση μετά τη βρεφική ηλικία, τονίζει ο ογκολόγος. «Μετά τον απογαλακτισμό, το σώμα σταματά να παράγει λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη, καθιστώντας δύσκολη την πέψη του γάλακτος».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα προειδοποίηση για ψωμί, κουλούρια και μπισκότα – Το επικίνδυνο για την υγεία λάθος της αρτοβιομηχανίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παιδική διατροφή και έμμηνος ρύση: Γιατί είναι ακόμη πιο επιτακτικό για τα κορίτσια να καταναλώνουν υγιεινές τροφές σε μικρή ηλικία
Τέλος, ο καθηγητής Μπερρίνο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη βαριά περιβαλλοντική επίπτωση των βιομηχανικών κτηνοτροφικών μονάδων, που παράγουν γάλα και κρέας. «Οι εντατικές εκτροφές βοοειδών είναι από τις κύριες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η μείωση ή η διακοπή κατανάλωσης γάλακτος και κρέατος είναι ωφέλιμη όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τον πλανήτη», καταλήγει.