Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
30.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος στην ενήλικη ζωή μας εκθέτει σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου; – Ογκολόγος απαντά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνH κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος στην ενήλικη ζωή μας εκθέτει σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου; - Ογκολόγος απαντά
spot_img

Ο γνωστός Ιταλός ογκολόγος Φράνκο Μπερρίνο μιλά στο Salvagente και απαντά στα ερωτήματα για τον ρόλο του γάλακτος στην υγεία των ενηλίκων.

Σε μια εποχή όπου οι διατροφικές επιλογές μπαίνουν όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιο, το ερώτημα για το κατά πόσο το αγελαδινό γάλα είναι ωφέλιμο ή επιβαρυντικό στην ενήλικη ζωή επιστρέφει με έμφαση. Ο καθηγητής Φράνκο Μπερρίνο, διακεκριμένος Ιταλός ογκολόγος με πολυετή εμπειρία στο Ινστιτούτο Όγκων του Μιλάνου, δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση μέσα από τη συνέντευξή του στο μέσο Il Salvagente: «Το αγελαδινό γάλα είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο… για τα μοσχαράκια. Στους ενήλικες, η κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Ο Μπερρίνο εξηγεί ότι αν και το γάλα είναι ωφέλιμο για τα παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης, στους ενήλικες η περίσσεια πρωτεϊνών και η παρουσία του IGF-1 —ενός αυξητικού παράγοντα— μπορεί να διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για όσους έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκινικές αλλοιώσεις. «Όποιος έχει διαγνωστεί με καρκίνο πρέπει να αποφεύγει το γάλα, διότι διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, καταρρίπτει έναν από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους: ότι το γάλα είναι απαραίτητο στους ενήλικες για την υγεία των οστών. Αναφερόμενος σε ευρωπαϊκή μελέτη με 500.000 περιστατικά καταγμάτων ισχίου, ο καθηγητής σημειώνει ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν φάνηκε να προσφέρει προστασία, ενώ η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων. «Οι ζωικές πρωτεΐνες κάνουν το ασβέστιο να φεύγει από τα οστά», εξηγεί.

Η δυσανεξία στη λακτόζη στους ενήλικες είναι μια ακόμη ένδειξη ότι η φύση δεν προόριζε το γάλα για κατανάλωση μετά τη βρεφική ηλικία, τονίζει ο ογκολόγος. «Μετά τον απογαλακτισμό, το σώμα σταματά να παράγει λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη, καθιστώντας δύσκολη την πέψη του γάλακτος».

Τέλος, ο καθηγητής Μπερρίνο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη βαριά περιβαλλοντική επίπτωση των βιομηχανικών κτηνοτροφικών μονάδων, που παράγουν γάλα και κρέας. «Οι εντατικές εκτροφές βοοειδών είναι από τις κύριες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η μείωση ή η διακοπή κατανάλωσης γάλακτος και κρέατος είναι ωφέλιμη όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τον πλανήτη», καταλήγει.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα