Η παρουσία κολοβακτηριδίων στα τρόφιμα υποδηλώνει πιθανή αμέλεια στις πρακτικές υγιεινής των τροφίμων και αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης με επικίνδυνα παθογόνα.
Συναγερμός στις ΗΠΑ για την ανάκληση σχεδόν ενός τόνου βουτύρου, το οποίο σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), είναι «μολυσμένο με αυξημένα επίπεδα κολοβακτηριδίου», ενός βακτηρίου που βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα και στα απόβλητα των ζώων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Cz: Επικίνδυνο παθογόνο οδηγεί στην απόσυρση προϊόντος ευρείας κατανάλωσης, από τα ράφια (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση μελιού από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ – Σοβαρός λόγος ασφάλειας τροφίμων (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έξι “κρυφά” συστατικά εντοπίστηκαν σε γνωστή μπάρα – Ανάκληση με ταξινόμηση υψηλού κινδύνου (Κατηγορία Ι)

Η ανάκληση επηρεάζει το Extra Creamy Premium Βούτυρο της Cabot Creamery με θαλασσινό αλάτι. Το βούτυρο πωλήθηκε σε ράβδους των 110 γρ σε συσκευασία από χαρτόνι και διανεμήθηκε σε επτά πολιτείες: Αρκάνσας, Κονέκτικατ, Μέιν, Νιου Χάμσαϊρ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια και Βερμόντ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγούρια και θερμός: Περισσότερα βακτήρια από έναν νεροχύτη και κάποιες φορές όσα σε ένα κάθισμα τουαλέτας! – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ανάκληση γνωστής μάρκας κρέμας προσώπου και σώματος προχωρούν οι Αρχές για λόγους ασφαλείας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοινώνει ότι πούλησε μολυσμένο προϊόν 20 μέρες πριν – Ερωτήματα για την καθυστερημένη ενημέρωση
Το βούτυρο που ανακλήθηκε έχει ημερομηνία λήξης στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, αριθμό παρτίδας αρ. 090925-055 και αριθμό προϊόντος 2038. Η παρουσία κολοβακτηριδίων στα τρόφιμα υποδηλώνει πιθανή αμέλεια στις πρακτικές υγιεινής των τροφίμων και αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης με επικίνδυνα παθογόνα.
Σύμφωνα με το ScienceDirect , αυτή η ομάδα βακτηρίων μπορεί να βρεθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως το νερό, το έδαφος και η βλάστηση. Όπως εξηγεί “ενώ τα ίδια τα κολοβακτηρίδια δεν είναι συνήθως αιτίες σοβαρών ασθενειών, καλλιεργούνται εύκολα και η παρουσία τους χρησιμοποιείται για να υποδείξει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι παθογόνοι οργανισμοί κοπράνων. Τέτοια παθογόνα περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς ή πρωτόζωα που προκαλούν ασθένειες και πολλά πολυκύτταρα παράσιτα.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest
Όπως εξηγεί η Mayo Clinic , “Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι αβλαβείς ή προκαλούν σχετικά σύντομη διάρροια. Αλλά μερικά στελέχη… μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι, αιματηρή διάρροια και εμετό.” Τα ευάλωτα άτομα, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι ή οι έγκυοι, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο κίνδυνος των κράνμπερις – Ανακαλούνται 34.500 συσκευασίες