Η σαλμονέλα μπορεί να βρίσκεται στο αναπαραγωγικό σύστημα της κότας, μολύνοντας το αυγό πριν καν σχηματιστεί το κέλυφος.
Η κατανάλωση αυγών μολυσμένων με σαλμονέλα μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά για ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, ο κίνδυνος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποσότητα των βακτηρίων, η γενική υγεία του ατόμου και αν το αυγό έχει καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Και στην Ελλάδα το τυρί που προκαλεί ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ταραμοσαλάτα από σουπερμάρκετ: Γεμάτη με συντηρητικά και πρόσθετα – Το Cibum συγκρίνει 4 δημοφιλή προϊόντα από ελληνικά σουπερμάρκετ
Τα κύρια συμπτώματα εμφανίζονται 6-72 ώρες μετά την κατανάλωση και περιλαμβάνουν:
- Διάρροια
- Πυρετό
- Κοιλιακές κράμπες
- Ναυτία και εμετό
- Πονοκέφαλο και γενική αδυναμία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα τρόφιμα στην Ελλάδα: Ποια θεωρούνται υψηλού κινδύνου για Ηπατίτιδα Α και νοροϊό – Ανάλυση 266 δειγμάτων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο: Μετά από πόσες ημέρες αρχίζει να αλλοιώνεται – Επιστημονικό πείραμα
Επιπλοκές: Σε σοβαρές περιπτώσεις, η σαλμονέλα μπορεί να οδηγήσει σε:
- Σηψαιμία (λοίμωξη στο αίμα), αν τα βακτήρια περάσουν στην κυκλοφορία.
- Αφυδάτωση, ειδικά σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους.
- Αντιδραστική αρθρίτιδα, μια σπάνια επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις.
Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν μωρά και μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με HIV) και έγκυες γυναίκες (υπάρχει μικρός κίνδυνος για το έμβρυο).
Τα αυγά μπορούν να μολυνθούν από σαλμονέλα με δύο κύριους τρόπους:
1. Εσωτερική μόλυνση (πριν σχηματιστεί το κέλυφος)
- Η σαλμονέλα μπορεί να βρίσκεται στο αναπαραγωγικό σύστημα της κότας, μολύνοντας το αυγό πριν καν σχηματιστεί το κέλυφος.
- Ο πιο κοινός τύπος σαλμονέλας που εμπλέκεται σε αυτή τη μόλυνση είναι η Salmonella Enteritidis.
- Αν η κότα είναι μολυσμένη, μπορεί να μεταδώσει τη σαλμονέλα απευθείας στο ασπράδι ή τον κρόκο του αυγού.
2. Εξωτερική μόλυνση (από το περιβάλλον)
- Το αυγό μπορεί να μολυνθεί αφού γεννηθεί, μέσω του κελύφους του, που είναι πορώδες.
- Η μόλυνση μπορεί να προέλθει από:
- Κόπρανα μολυσμένων πουλερικών που έρχονται σε επαφή με το αυγό.
- Μολυσμένο έδαφος, σκόνη ή επιφάνειες όπου αποθηκεύονται τα αυγά.
- Κακή υγιεινή κατά το χειρισμό ή τη μεταφορά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθω εάν καταπιώ σαμπουάν ή αφρόλουτρο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω στις κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;
Ανάκληση αυγών με σαλμονέλα
Η εταιρεία συσκευασίας αυγών Dava Foods Finland ανακάλεσε αυγά λόγω κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα. Η εταιρεία είπε ότι ανίχνευσε βακτήρια σαλμονέλας σε μια παρτίδα που πωλείται σε τρεις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ της Φιλανδίας.
Η ανάκληση ισχύει για αυγά με τους κωδικούς 2FI634322 ή 2FI634327 τυπωμένους στα κελύφη.
Οι παρτίδες των αυγών έχουν πουληθεί σε σούπερ μάρκετ που διαχειρίζονται οι S Group, Kesko και Pick N Pay, που διαθέτει τρία καταστήματα στην περιοχή Satakunta.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαχαρικά: Μόνο αυτά τα 9 είναι απαραίτητα στην κουζίνα μας
Η ανάκληση περιλαμβάνει τα ακόλουθα προϊόντα:
- Kultamuna Vapaa S/M18, χαρτοκιβώτιο EAN barcode 6431000000808 με ημερομηνία λήξης την 17.3.
- Kultamuna Vapaa S/M10, χαρτοκιβώτιο γραμμωτός κώδικας EAN 6431003105302 με ημερομηνία λήξης την: 6.3. ή 17.3.
- Kultamuna Vapaa M/L15, χαρτοκιβώτιο EAN barcode 6431003159459 με ημερομηνία λήξης την: 6.3. Ή 17.3.
- Kultamuna Vapaa XL6, χαρτοκιβώτιο EAN barcode 6431005064683 με ημερομηνία λήξης την: 17.3.
- Kotimaista Vapaa M10, χαρτοκιβώτιο EAN barcode 6414893094918 με ημερομηνία λήξης την: 6.3. ή 17.3. Συσκευασία: Dava Foods Finland
- Kotimaista Vapaa L15, χαρτοκιβώτιο EAN barcode 6438460328329 με ημερομηνία λήξης την: 6.3. ή 17.3. Συσκευασία: Dava Foods Finland
Η Dava Foods συμβούλευσε τους καταναλωτές που αγόρασαν τα επηρεαζόμενα προϊόντα να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο αγόρασαν.
Η εταιρεία σημείωσε ότι τα προσβεβλημένα αυγά θα ήταν ασφαλή για κατανάλωση μετά το μαγείρεμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.