Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Aνάκληση σάλτσας παρμεζάνας λόγω κινδύνου αλλαντίασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνAνάκληση σάλτσας παρμεζάνας λόγω κινδύνου αλλαντίασης
spot_img

Καταναλωτές κατήγγειλαν ότι οι φιάλες άφριζαν στο άνοιγμα

Η Spicin Foods Inc. από το Κάνσας Σίτι, KS ανακαλεί πάνω από 10.000 μπουκάλια Noble Made Garlic Parmesan Wing Sauce λόγω παραπόνων πελατών ότι τα μπουκάλια αφρίζουν όταν ανοίγουν.

- Advertisement -

Ο αφρισμός σε σφραγισμένα μπουκάλια μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη μικροβίων, όπως το Clostridium botulinum, το οποίο ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα χαμηλού οξυγόνου όπως οι σάλτσες. Αυτό το βακτήριο παράγει μια θανατηφόρα τοξίνη, την βολινοτοξίνη (botulinum toxin), που μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα απαρατήρητα, θέτοντας σοβαρό κίνδυνο αλλαντίασης εάν καταναλωθεί. Αυτή η τοξίνη προκαλεί μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται βοτουλισμός και μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Το βακτήριο Clostridium botulinum αναπτύσσεται σε συνθήκες με χαμηλό οξυγόνο (αναερόβιες συνθήκες) και μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα που έχουν συντηρηθεί με λανθασμένο τρόπο, όπως κονσέρβες, τουρσί ή αποθηκευμένα τρόφιμα. Η τοξίνη που παράγει το βακτήριο προκαλεί αδυναμία στους μύες, εξαιτίας της αναστολής της απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης, μιας ουσίας που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των νεύρων.

Ο βοτουλισμός συνήθως προκαλεί μυϊκή αδυναμία, διπλωπία (διπλή όραση), δυσκολία στην κατάποση, αναπνευστικά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση ή ακόμα και θάνατο εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Ο βοτουλισμός μπορεί να προληφθεί μέσω σωστής συντήρησης και αποθήκευσης των τροφίμων, όπως επίσης και με την αποφυγή κατανάλωσης κατεστραμμένων ή φθαρμένων κονσερβών.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η ανάκληση ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου 2025 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το προϊόν διανεμήθηκε σε καταστήματα λιανικής και κέντρα διανομής στην Ιντιάνα, Κεντάκι, Τέξας, Κολοράντο, Φλόριντα, Νιου Χάμσαϊρ, Κονέκτικατ, Αϊόβα, Ουάσιγκτον, Νεβάδα, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Καλιφόρνια, Αριζόνα και Ουισκόνσιν.

Στοιχεία του προϊόντος που ανακλήθηκε:

Noble Made Garlic Parmesan Wing Sauce, 9,25oz

  • UPC 850000398542, #0897 
  • Κωδικός: F20920061
  • Ποσότητα προϊόντος: 10104 φιάλες

Οι έμποροι λιανικής και οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν, να πωλούν, να σερβίρουν ή να διανέμουν το επηρεαζόμενο προϊόν.

Όποιος έχει φάει κάποιο από τα προϊόντα που ανακαλούνται και έχει εμφανίσει σημάδια δηλητηρίασης από αλλαντίαση θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση, τα συμπτώματα αρχίζουν γενικά 18 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μόλις 6 ώρες μετά ή έως και 10 ημέρες αργότερα.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να περιλαμβάνουν μερικά από όλα τα ακόλουθα: διπλή όραση, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, θολή ομιλία, δυσκολία στην κατάποση, δυσκολία στην αναπνοή, παχύρρευστη γλώσσα, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Τα άτομα με δηλητηρίαση από αλλαντίαση μπορεί να μην εμφανίζουν όλα αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν για να προκαλέσουν παράλυση συγκεκριμένων μυών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στην αναπνοή και εκείνων στα χέρια, τα πόδια και το σώμα από τον αυχένα μέχρι την περιοχή της λεκάνης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα