Στα “σκαριά” οι πρώτες διώξεις για τους ισχυρισμούς των εταιρειών εναλλακτικών – φυτικών προϊόντων κρέατος
Η ευρωπαϊκή αγορά φυτικών-εναλλακτικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί σε 18,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2031 καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στη σύγχρονη κοινωνία ασχολούνται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, την καλή διαβίωση των ζώων και την υγιεινή διατροφή. Έτσι ο τομέας R&D της βιομηχανίας τροφίμων έχει μπει σε αγώνα δρόμου με στόχο να δημιουργήσει εναλλακτικά προϊόντα κρέατος, που να μοιάζουν όσο γίνεται περισσότερο με τη γεύση, τη μυρωδιά, την υφή και τα οφέλη που έχει το συμβατικό κρέας.
Και ενώ οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος ήταν κάποτε εξειδικευμένα προϊόντα διατροφής που απευθύνονταν σε χορτοφάγους, διατίθενται στο εμπόριο όλο και περισσότερο σε παμφάγους και «ευέλικτους» καταναλωτές, συμβάλλοντας έτσι σε μια τάση για μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος. Οι μελέτες μέχρι σήμερα έχουν ασχοληθεί με το περιβαλλοντικό όφελος, καθώς και τις αντιλήψεις των καταναλωτών και την αποδοχή των εναλλακτικών κρεάτων ωστόσο υπάρχει έλλειψη δεδομένων σε σύγκριση με τις διατροφικές και πεπτικές διαφορές με το κρέας.
Ωστόσο νέα έρευνα τονίζει ότι το συμβατικό κόκκινο κρέας είναι μακράν καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από τα εναλλακτικά Vegan φυτικά κρέατα.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Developments in Nutrition, διερεύνησε τα οφέλη της κατανάλωσης βόειου κρέατος και αρνιού σε σύγκριση με το κρέας που φτιάχνεται από δημητριακά ή φυτά.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 29 υγιείς ενήλικες από 20 έως 34 ετών και οι ερευνητές παρακολούθησαν το αίμα, την πεπτική αντίδραση και την διάθεσή τους. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα, διέφεραν σημαντικά μεταξύ της ομάδας παρέμβασης με την ομάδα ελέγχου, στους τύπους και τις ποσότητες αμινοξέων από την πέψη της πρωτεΐνης κόκκινου κρέατος, σε σύγκριση με την πρωτεΐνη εναλλακτικού κρέατος. Τα αμινοξέα από το κόκκινο κρέας είχαν μεγαλύτερη βιολογική αξία και απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό. Συνεπώς το κόκκινο κρέας είναι πιθανώς καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για τον οργανισμό από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα που προωθούνται ως εναλλακτικές λύσεις κρέατος είπαν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η εξάρτηση από υποκατάστατα κρέατος μπορεί να επιδεινώσει τη συνολική ποιότητα διατροφής, εάν υιοθετηθεί σε μεγάλη κλίμακα.
Έρχονται οι μηνύσεις…
O καθηγητής βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο MOnash, Paul Wood που υποστηρίζει ότι τα ζωικά προϊόντα έχουν πιο σωστό διατροφικό προφίλ, λέει ότι, για παράδειγμα ο σίδηρος από το κανονικό κρέας είναι επταπλάσιος από μία φυτική εναλλακτική λύση. Όσον αφορά στη βιωσιμότητα που είναι το βασικό επιχείρημα των εταιρειών εναλλακτικών κρεάτων, πλέον και η συμβατική βιομηχανία κρέατος έχει βελτιώσει τις πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος. O Payl Wood έχει ζητήσει να εφαρμοστεί μεγαλύτερος έλεγχος από τα μέσα ενημέρωσης στην επιστήμη που στηρίζει πολλούς ισχυρισμούς της βιομηχανίας εναλλακτικών πρωτεϊνών. Αρκετές αναφορές που βοήθησαν τον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών να δημιουργήσει ευνοϊκή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για αυτά τα προϊόντα τα τελευταία χρόνια, βασίζονται σε παραπλανητικές πληροφορίες που υποτιμούν άδικα τη συμβατική παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προκειμένου να προσελκύσουν καταναλωτές και επενδυτές, λέει ο καθηγητής βιοτεχνολογίας.
Επιπλέον τα φυτικά προϊόντα κρέατος είναι πολύ πιο ακριβά και ο Paul Wood τονίζει στο nutraingredients: «μην ισχυρίζεστε ότι σώζετε την ανθρωπότητα γιατί στην πραγματικότητα δεν το κάνετε. Τώρα εξετάζουμε τις πρώτες διώξεις στην Ευρώπη εναντίον αυτών που ισχυρίζονται για την θρεπτική τους αξία. Αυτή είναι μία από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πολλοί έχουν κάνει ισχυρισμούς που δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν…»